Ό,τι είπε βγήκε: Η ημερομηνία που ο καθηγητής Γουργουλιάνης εκτιμά ότι θα τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα

Με απλά λόγια και, όπως πάντα, κατανοητά...

Ο τελευταίος 1.5 χρόνος- αυτός, δηλαδή, που ζούμε με υπό την απειλητική σκιά της πανδημίας- έχει φέρει στο προσκήνιο (και ορθώς) πολλούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μας ενημερώνουν για τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του κορωνοϊού, για την πορεία των εμβολίων και των εμβολιασμών, για το τι συμβαίνει με τα ημερήσια κρούσματα και ούτω καθεξής.

Ένας εξ αυτών- ενδεχομένως ο… αγαπημένος των περισσοτέρων- είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος με μεστό, ψύχραιμο λόγο και χωρίς να υποκύπτει στο θελκτικό κάλεσμα της αέναης κινδυνολογίας, εξηγεί τα πράγματα με απλό τρόπο ούτως ώστε να τα καταλάβουν και οι πλέον αδαείς (όλοι εμείς, δηλαδή, που αποτελούμε την συντριπτική πλειοψηφία).

Γι’ αυτό, κάθε τοποθέτηση του καθηγητή είτε «επίσημη» (στην τηλεόραση ή στο πανεπιστήμιο που διδάσκει) είτε μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον- ιδίως όταν το ζήτημα που συζητείται είναι το πότε, επιτέλους, θα τελειώσει η πανδημία και θα επιστρέψουμε στην επίζηλη- ή και όχι…- κανονικότητα των προηγούμενων ετών.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στα δια ζώσης μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε, αρχικά, το πόσο σημαντικό είναι που οι φοιτητές γύρισαν στα έδρανα και δεν κάνουν πλέον μαθήματα μέσω τηλεργασίας, ενώ συνεχάρη τους νέους της ιατρικής που σε ποσοστό άνω του 80% έχουν εμβολιαστεί.

Εν συνεχεία, πέρασε σε ζητήματα πιο καθολικά, σχολιάζοντας το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο σαν χώρα απέναντι στον ιό, τονίζοντας για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην υπάρξει αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας στο εγγύς μέλλον:

«Να μην υπάρχει κανένας ανεμβολίαστος. Αυτό είναι το σημαντικό. Θεωρώ ότι θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας τον χειμώνα, από άτομα που είναι πάνω από 60 χρόνων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται». 

Έπειτα, του ζητήθηκε να σχολιάσει το πότε βλέπει να… ξεμπερδεύουμε με τον ιό. Η απάντησή του; Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική- αν, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε υπομονή μερικούς μήνες ακόμα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και σε μια φάση, που, θα έλεγα, παρατηρείται μικρή μείωση πανελλαδικά.

Εκτιμώ ότι μετά το τέταρτο κύμα θα ακολουθήσει και ένα πέμπτο, ενδεχομένως με πιο «ήπια» χαρακτηριστικά, με την κατάσταση να αποφορτίζεται, θεωρώ, την προσεχή άνοιξη. 

Επιμένω, ωστόσο, πως αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί έντονα». 

Κατά πώς φαίνεται, λοιπόν, ο κ. Γουργουλιάνης συμφωνεί και αυτός πως ο ιός αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ενδημικός, αν και το τέταρτο κύμα είναι εδώ και θα προκαλέσει αρκετούς «πονοκεφάλους» στο ΕΣΥ, ιδίως από την στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ανεβαίνουν (πολύ) παραπάνω.

Όμως, τα πάντα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα από την άνοιξη και μετά, όταν και η πανδημία θα πάρει την… κατιούσα, μέχρις ότου να εξαλειφθεί τελείως. Ή, ρεαλιστικότερα, μέχρι να μάθουμε να ζούμε αρμονικά μαζί της και να είναι διαχειρίσιμη.

Μακάρι αυτό να συμβεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. 15.000 νεκροί ήδη είναι πολλοί.

Πάρα πολλοί.