Προσέξατε τι είπε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο της AstraZeneca;

Μάλλον πέρασε στα... ψιλά, έτσι;

Είναι μια περίπτωση καινοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Ναι, ακόμα και για τα μέρη μας, που- ας μην κρυβόμαστε- έχουμε μακρά παράδοση στην εξύψωση και την «αποδόμηση» προσώπων μέχρι να πει κανείς «ΕΛΛΑΣ»: το φαινόμενο Σωτήρης Τσιόδρας αποτελεί, πράγματι, ένα “case study” (που λένε και οι γραμματιζούμενοι) που σπάνια συναντά κανείς.

Στην αρχή της πανδημίας, εκεί στον Μάρτιο του 2020, ο Σωτήρης αντιμετωπιζόταν σαν… σωτήρας και άπαντες κρέμονταν από τα χείλη του. Η δημοφιλία του έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη θυμίζοντας δικτατορικά καθεστώτα (95,5% ούτε ο Κιμ Γιονγκ Ουν…) και θεωρείτο επί σειρά μηνών- και δικαίως, μάλλον- ο σημαντικότερος Έλληνας.

Μετά το καλοκαίρι πέρυσι, ωστόσο, αίφνης η κατάσταση αντιστράφηκε: ο κόσμος- πασιφανώς κουρασμένος από τα μέτρα, τις απαγορεύσεις κι από το γεγονός πως ο κορωνοϊός αρνείτο να μας αδειάσει την γωνιά- άλλαξε εντελώς συμπεριφορά απέναντι στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, φτάνοντας, ως… είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στο σημείο να τον αποκαλέσει «απατεώνα», «λωποδύτη» και ούτω καθεξής.

Είτε λόγω αυτής της (εν πολλοίς ανεξήγητης) λαϊκής οργής είτε επειδή ισχύουν οι φήμες που ήθελαν τον κ. Τσιόδρα να είναι εκνευρισμένος με την κυβέρνηση που δεν πραγματοποιούσε τα όσα κατά καιρούς είχε εισηγηθεί, ο καθηγητής χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, απουσιάζοντας από τις καθημερινές ενημερώσεις και σταματώντας, σχεδόν, και κάθε άλλη δήλωση σε οποιοδήποτε Μέσο της χώρας.

Στον περισσότερο από έναν χρόνο που μεσολάβησε από την «εξαφάνισή» του έως και σήμερα, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε μόλις δύο φορές: μία για να μιλήσει, προ εξαμήνου περίπου, για την πορεία της πανδημίας και το μεσημέρι της Τετάρτης (20/10), όπου και αναφέρθηκε εκτάκτως στα εμβόλια.

Άπαντες στάθηκαν (και, κατά την προσφιλή συνήθεια, τον χλεύασαν…) σ’ αυτό που είπε πως χωρίς τα εμβόλια θα είχαν καταγραφεί 5.560 επιπλέον νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περισσότερες διασωληνώσεις. Και, φυσικά, το σημαντικότερο εξ όλων: έχουν αποτραπεί, τόνισε, 8.400 θάνατοι στην Ελλάδα από επιπλοκές της covid-19.

Πέραν των ανωτέρω, ωστόσο, που οι αρνητές και οι αντιεμβολιαστές φρόντισαν να σπεύσουν ν’ αμφισβητήσουν λόγω της προφανούς τους κατάρτισης και βαθιάς γνώσης των επιδημιολογικών φαινομένων, ο καθηγητής στάθηκε και στην αποτελεσματικότητα του κάθε διαθέσιμου εμβολίου.

Ας δούμε λίγο ξανά τα όσα είπε:

Στην προστασία από θάνατο η αποτελεσματικότητα είναι (σε όλες τις ηλικίες) η εξής:

  • Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 95%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 90%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 72%
  • Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 74%

Προστασία από εισαγωγή σε ΜΕΘ (ηλικίες άνω των 60 ετών):

  • Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 98%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 96%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 93%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 91%
  • Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 77%

Αφήνοντας στην άκρη 5G, σαυρανθρώπους, τον Μπιλ Γκέιτς και λοιπές χαζομάρες και αναλύοντας, έστω και επιδερμικά, τ’ αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων, τι βλέπουμε;

Πως το «δαιμονοποιημένο» εμβόλιο της AstraZeneca που λοιδορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος, είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό μετά από αυτό της Moderna. Το AZ προσφέρει προστασία της τάξης του υψηλότατου 95%  σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια ζωής και 96% στην εισαγωγή σε ΜΕΘ στους άνω των 60.

Φυσικά τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και κλείνουν στόματα, καθώς αποδεικνύουν εμπράκτως και μ’ εμφατικό τρόπο πως ναι, το AstraZeneca- όπως και όλα τα εμβόλια- σώζει ζωές.

Τι κρίμα, αλήθεια, που μερικά στόματα δεν κλείνουν ποτέ και με τίποτα, αραδιάζοντας ένα σωρό ανεδαφικές αηδίες…