Μάθατε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία με τον κορωνοϊό;
Βρείτε μας στο
Newsroom

Μάθατε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία με τον κορωνοϊό;

Το αρνητικό παράδειγμα της χώρας που επικαλέστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ένα από τα επιχειρήματα των αρνητών των εμβολίων είναι ότι πέρα από τις όποιες πιθανές παρενέργειες, ο κορωνοϊός προσβάλει και τους εμβολιασμένους.

Πρόκειται βέβαια για τον πλέον ανεδαφικό ισχυρισμό, καθώς αυτό που είχαν δείξει όλες οι κλινικές έρευνες επιβεβαιώνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες που τα εμβόλια μπήκαν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια δεν είναι τα βασικά όπλα κατά της μόλυνσης, αλλά άρματα μάχης ενάντια στη νοσηλεία και το θάνατο.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Ρουμανία – στο οποίο αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο Σωτήρης Τσιόδρας – δεν μπορεί μάλλον να υπάρξει. Η βαλκανική χώρα των 19,3 εκατ. κατοίκων βιώνει την πιο τραγική φάση από το ξεκίνημα της πανδημίας και όλοι οι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα, πολύ σφοδρότερο από τα τρία προηγούμενα. «Συγκρινόμενο με τα τρία προηγούμενα είναι σαν ένας χιονάνθρωπος απέναντι σε παγόβουνο. Το τωρινό κύμα είναι το παγόβουνο», δήλωσε ο Άντι Νόντιτ, μάνατζερ σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Βουκουρεστίου.

Την Τετάρτη η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων! Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχουν εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του μήνα, ο θάνατος από τη λοίμωξη χτυπά κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020. Ο ιδιοκτήτης του γραφείου κηδειών «Cocos» στο Πλοϊέστι δηλώνει ότι η δραστηριότητα τόσο στο γραφείο κηδειών του, όσο και σε ολόκληρη τη βιομηχανία, έχει αυξηθεί κατά 50%!

«Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά αυτό στα 12 χρόνια που είμαι εγώ στη δουλειά. Συστήνω σε όλους να πάνε να εμβολιαστούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στα χέρια μας…», δήλωσε με αφορμή το εγκληματικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα. Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 74,4%, η Ρουμανία έχει «κολλήσει» στο 36%, αλλά υπάρχει και κάτι… χειρότερο απ’ αυτ: το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι μόλις 20%!

Ο (έκπτωτος) πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κραυγή αγωνίας και απελπισίας, κάνοντας λόγο για εθνική τραγωδία. «Ζούμε ένα εθνικό δράμα ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές. Οτιδήποτε άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το 18.863 δεν είναι απλώς ένα νούμερο. Το 574 δεν είναι απλώς ένα νούμερο, υπάρχουν 574 καρδιές Ρουμάνων οι οποίες σταμάτησαν να χτυπούν επειδή έχασαν τη μάχη με αυτόν τον θανάσιμο ιό. Το 1.805 δεν είναι απλώς ένα νούμερο, υπάρχουν 1.805 Ρουμάνοι που δίνουν μάχη για την κάθε τους ανάσα» τόνισε σε δραματικούς τόνους.

«Δεν ζούμε απλώς μια πανδημία, αλλά μία καταστροφή», είπε από την πλευρά του ο Ντάνιελ Κόριου, επικεφαλής του ρουμανικού Κολλεγίου Φυσικών.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Φυσικά το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου από την ερευνητική, δημοσιογραφική πλατφόρμα «Recorder», παρουσιαζόταν με ωμό τρόπο η μακάβρια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Το βιντεοσκοπημένο υλικό από ένα νοσοκομείο του Βουκουρεστίου απεικόνιζε μεταξύ άλλων γεμάτους διαδρόμους από ασθενείς να περιμένουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ και νοσηλευτές να κουβαλούν πτώματα σε μαύρες, πλαστικές σακούλες.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η ρουμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αιτηθεί για πρώτη φορά βοήθεια, ζητώντας από άλλες χώρες να στείλουν αναπνευστήρες και κρεβάτια ΜΕΘ. Η γειτονική Μολδαβία, πολύ πιο φτωχή ακόμη και από τη Ρουμανία, έστειλε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φροντίσει Ρουμάνους ασθενείς με covid-19 – οι πρώτοι από τους οποίους έχουν ήδη εισαχθεί σε νοσοκομεία στη νότια και νοτιοανατολική Ουγγαρία.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η Ρουμανία έχει τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού; Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φαινόμενο οφείλεται στην τεράστια επίδραση που έχουν οι λαϊκίστικες φωνές στις μάζες και στην κυβερνητική αμέλεια, που δεν σχεδίασε ποτέ μία φιλόδοξη καμπάνια εμβολιασμού. Το αντιεμβολιαστικό κύμα, που μαζί με τη Βουλγαρία είναι το μεγαλύτερο σε χώρες της Ε.Ε., τροφοδοτείται από εθνικιστές πολιτικούς και εξόφθαλμα από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει πολύ μεγάλη απήχηση, ειδικά στην περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές. Ιερείς και επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «δαιμονοποίησης» των εμβολίων και για αμιγώς ψηφοθηρικούς λόγους ενεργούν και εκφράζονται υπό την απόλυτη ανοχή του πολιτικού προσωπικού. Πριν από μία εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Τεοντόσιε Πετρέσκου, της νότιας επισκοπής Τόμις, δήλωσε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τη χορήγησή τους.

Οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το τόσο ισχυρό μπλοκ των αντιεμβολιαστών έχουν αποδειχτεί ανεπαρκέστατες. Η διάδοση των fake news για τα εμβόλια είναι φαινομενική και εντελώς ανεμπόδιστη. Πρόσφατα, προκλήθηκε σάλος όταν μαθητές που είχαν ηχογραφήσει κρυφά έναν καθηγητή στην πόλη Μποτοτσάνι, έφεραν το ηχητικό απόσπασμα στο φως της δημοσιότητας. Ο καθηγητής ισχυριζόταν ότι τα εμβόλια μετατρέπουν τους ανθρώπους σε… ζόμπι και κατηγορούσε τα εμβολιαστικά κέντρα για διάπραξη γενοκτονίας, αντίστοιχη με εκείνη στο «Άουσβιτς».

Όλα αυτά βέβαια αντικατοπτρίζουν ένα μακρύ ιστορικό δυσπιστίας προς τους ρουμανικούς κρατικούς θεσμούς, το αδύναμο σύστημα εκπαίδευσης και την υπανάπτυκτη αγροτική υποδομή στο δεύτερο φτωχότερο έθνος της ΕΕ.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TVR την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ατίλα Τσέκε προειδοποίησε τους Ρουμάνους πολίτες να μην περιμένουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα. Τόνισε ότι το τέταρτο κύμα δεν έχει πλησιάσει καν στην κορύφωσή του και έκανε δραματική έκκληση για προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήταν η μέρα που η Ρουμανία πήρε τη θλιβερή πρωτιά των περισσότερων κρουσμάτων σε μία ημέρα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από την αρχή της πανδημίας. Κι όμως, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ποσοστό άνω του 90% τα θύματα ήταν ανεμβολιάστοι, η χώρα αρνείται να μάθει από τα λάθη της, αρκούμενη να χρησιμεύει ως τραγικό case study για όλες τις υπόλοιπες.