Χρήμα, ζήτηση, προοπτικές: Το επάγγελμα του μέλλοντος που ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι θα θησαυρίσει
Βρείτε μας στο

Οι συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου πιστεύουν ότι είναι η αιτία των δεινών όλου του πλανήτη. Πίσω από κάθε σεισμό, ιό και καταποντισμό βλέπουν τον Μπιλ Γκέιτς και την επιθυμία του να τσιπάρει όλο τον κόσμο για να ελέγχει τη σκέψη του.

Οι υπόλοιποι, που δεν ανήκουν στη συνπαθή τάξη των υπερψεκασμένων ακούνε με προσοχή τις προβλέψεις του Αμερικανού Μεγιστάνα γιατί (δυστυχώς) σπάνια πέφτει έξω. Πριν από λίγους μήνες ο Μπιλ Γκέιτς κατηγορήθηκε ότι εν μέσω πανδημίας, αντί να καθησυχάζει τα πλήθη τα τρομάζει πιο πολύ με τις δυσοίωνες προβλέψεις του. Σήμερα ο ιδρυτής της Microsoft δικαιώνεται για μια ακόμη φορά από τα πλέον επίσημα χείλη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από λίγο καιρό o 65χρονος μεγιστάνας, επανήλθε με μια νέα πρόβλεψη και ήταν εξίσου… κινδυνολόγος με την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει προσεχώς η ανθρωπότητα.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη του, ο Γκέιτς αναφέρθηκε στο επίπεδο προετοιμασίας των κοινωνιών για μελλοντικούς κινδύνους και δεν είχε ενθαρρυντικές απαντήσεις για αυτό, θεωρώντας ότι η «κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» θα μπορούσαν να τις αιφνιδιάσουν περισσότερο απ’ ό,τι ο κορωνοϊός:

«Υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ τρομακτικές γιατί μπορείς να προσβληθείς οπουδήποτε. Η μία έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε στην πανδημία», εκτίμησε κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Γκέιτς, προτού αναφερθεί σε έναν τεχνικά κατασκευασμένο ιό. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κάποιον που θα ήθελε να προκαλέσει μία καταστροφή. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση».

Εν ολίγοις ο Γκέιτς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έναν νέο ιό, πολύ χειρότερο από τον κορωνοϊό που ο πλανήτης δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει όπως κάνει τώρα, 2 χρόνια μετά την εμφάνιση του covid.

Σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ήρθε να τον επιβεβαιώσει κι επίσημα. Ο κ. Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι ένας νέος ιός μπορεί να εμφανιστεί που δεν θα μπορεί να περιοριστεί από τους επιστήμονες. Κάνοντας λόγο για βιολογική βεβαιότητα, επεσήμανε ότι «κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ένας άλλος ιός που απλά δεν θα μπορούμε να τον περιορίσουμε».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Θα περίμενε κανείς ότι τα σχεδόν δυο χρόνια μάχης με τον αόρατο εχθρό του covid θα είχαν κάνει την ανθρωπότητα να πάρει το μάθημά της και να είναι πια έτοιμη να αντιμετωπίσει το επόμενο χτύπημα της φύσης που ίσως έρθει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε λόγω της κλιματικής αλλαγής:

«Το επίπεδο προετοιμασίας μας είναι χαμηλότερο από ό,τι περίμενα» σημειώνει ο συνιδρυτής της Microsoft εστιάζοντας στο πιο βασικό που θα πρέπει να κάνουν τα κράτη. Να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα ώστε η επιστήμη να φέρει εις πέρας τον στόχο των 100 ημερών: «Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένα εμβόλιο να μπορεί να παρασκευαστεί εντός 100 ημερών αλλά και αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα εντός των επόμενων 100 ημερών».

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια πλέον είναι αν ακόμα και αν η επιστήμη καταφέρει να φτάσει το συγκεκριμένο στόχο, το εμβόλιο των 100 ημερών θα είναι ικανό να σταματήσει έναν ιό πολύ πιο ισχυρό και θανατηφόρο απ’ τον covid. Και δυστυχώς η απάντηση τόσο του Μπιλ Γκέιτς όσο και της επιστήμης δεν είναι πολύ ενθαρρυντική…