Τα πράγματα στη χώρα μας δεν πηγαίνουν καλά στο μέτωπο της πανδημίας και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα, ρίχνοντας μια ματιά στους δείκτες των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, αλλά και των θυμάτων. Εκείνο που δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει ο μέσος πολίτης είναι τις αιτίες της αναζωπύρωσης της πανδημίας, την ώρα που πολλοί περίμεναν ότι ο εμβολιασμός θα μετρίαζε τη δυναμική του τέταρτου κύματος.
Μια προφανής, αλλά και εύκολη απάντηση είναι ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας είναι πολύ πιο χαμηλό απ’ αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες για να χτιστεί το πρώτο (χαμηλό έστω) τείχος ανοσίας στην Ελλάδα.
Αυτό όμως δυστυχώς είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ. Την απάντηση στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα έδωσε με τον πάντα μεστό και κατανοητό του λόγο ο καθηγητής Γουργουλιάνης. Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημείωσε 3+1 βασικές αιτίες, εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα δεν βλέπει φως στο τούνελ της πανδημίας:
«Οι σημαντικότερες αιτίες.
Ανοίγουμε συνέχεια νέες κλίνες νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας , όταν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Σωστό, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ειδικοί γιατροί πνευμονολόγοι ή εντατικολόγοι για την επαρκή νοσηλεία τους. Στην πρόσφατη οικονομική κρίση έφυγαν στο εξωτερικό χιλιάδες γιατροί, που δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τις συνθήκες να επανέλθουν.
Ανακοινώνουμε καθημερινά χιλιάδες «κρούσματα». Μερικώς σωστό, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι απο αυτούς είναι εμβολιασμένοι ή παιδιά, άρα χαμηλού κινδύνου και επίσης με ποια μέθοδο έγινε η διάγνωση. Για κάθε μία απο τις χιλιάδες μολύνσεις που ανακοινώνονται, δεν υπάρχει γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνωστίζονται αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί , στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που τελικά αναγκάζονται να κάνουν και πρωτοβάθμια σε βάρος της δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας. Λάθος, γιατί τόσα χρόνια κάναμε αρκετούς νόμους για την πρωτοβάθμια φροντίδα , χωρίς να καταφέρουμε να την οργανώσουμε.
Άλλες επίσης σημαντικές αιτίες.
Η χώρα μας διαχρονικά φαίνεται να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας. Σωστή κατεύθυνση αλλά λάθος η εφαρμογή της, γιατί ο πραγματικός έλεγχος των μέτρων φαίνεται να είναι ελλιπής. Λάθος είναι ακόμα οι συζητήσεις για νέα φάρμακα, μεταλλάξεις, ιδιαίτερα όταν εκφέρονται απο αναρμόδιους ακόμα και απο πολιτικούς και αποτελούν συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Χρειάζονται μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα. Η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τρεις απο αυτές , έδειξε ποσοστά στο 80% του πληθυσμού , πολύ πίσω απο το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό για την πατρίδα μας ισοδυναμεί με δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας , 600000 απο τους οποίους είναι ευάλωτοι. Η ανακοίνωση με ειλικρίνεια και ψυχραιμία των βεβαιοτήτων της πανδημίας που τώρα πλέον είναι πολλές, θα πείσει τους περισσότερους να σπεύσουν να εμβολιασθούν.