Είναι μια προδιαγεγραμμένη, και επαναλαμβανόμενη πια, κάθε χειμώνα, πορεία: συμπαθητικά. Μέτρια. Άσχημα. Έπειτα πάμε στο κακό. Κι από κει στο χειρότερο. Και, τέλος, στη χείριστο- το οποίο ευελπιστούμε, εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, να είναι αναστρέψιμο.
Το χείριστο μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα (διόρθωση: δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμα…), όμως αρχίζουμε να ξύνουμε τον πάτο του επιδημιολογικού βαρελιού: ως γνωστόν, το απόγευμα της Τρίτης (2/11) ανακοινώθηκε ο αριθμός-αρνητικό ρεκόρ των 6.700 νέων κρουσμάτων, την στιγμή που αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των διασωληνωμένων (434) και ξεπεράσαμε και επισήμως του 16.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Αυτή η (σοκαριστική, είναι η αλήθεια) εικόνα με τους αριθμούς να παίρνουν την τρομακτική ανιούσα με το που μπήκαμε, μόλις, στον Νοέμβριο, οδήγησε τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στο να προβεί σε έκτακτη ενημέρωση, κατά την οποία ανακοίνωσε μια σειρά από νέα (ήπια για την ώρα) μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης λοιπόν, επεσήμανε και ο ίδιος για χιλιοστή φορά την ανάγκη ν’ αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, μιας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας βρίσκεται στα τάρταρα εν συγκρίσει με άλλα κράτη.
Παρέθεσε γι’ ακόμα μία φορά στοιχεία για ν’ αποδείξει πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30+ φορές λιγότερο να χάσουν την ζωή τους, την στιγμή που οι ανεμβολίαστοι ρισκάρουν αν κολλήσουν- ακόμα κι αν είναι υγιείς, νέοι άνθρωποι- να μπουν σε περιπέτειες.
Μάλιστα, τόνισε πως θα συνεχιστεί με αυξημένη ένταση η λεγόμενη «εκστρατεία πειθούς» προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, με sms στα κινητά τους και επιστολές, με μοναδικό στόχο το να θωρακίσουμε την υγεία μας όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του ιδίου, ωστόσο, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, που έδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το λόγο για τον οποίο δεν ωφελεί σε τίποτα η προσπάθεια του να πειστούν οι αρνητές.
Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, στο ερώτημα «Ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί- ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε;» το συντριπτικό 56% απάντησε «Τίποτα!».
Γίνεται με τον πιο απλό τρόπο, λοιπόν, κατανοητό αυτό που έχει διαφανεί εδώ και πάρα πολύ καιρό: άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν τόσο καιρό τον χαμό γύρω τους, συμπολίτες μας να πεθαίνουν καθημερινά, τα κρούσματα να εκτοξεύονται στην στρατόσφαιρα και οι ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά και αρνούνται να κάνουν ακόμα και τώρα το εμβόλιο, είναι απίθανο να πειστούν τώρα απλά και μόνο γιατί θα λάβουν ένα… μήνυμα.
Όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο, δεν είναι. Λέγεται απλά «ρεαλισμός» και μας οδηγεί σε ένα ακόμα πιο κρυστάλλινο συμπέρασμα: δυστυχώς- και λέμε «δυστυχώς» γιατί το συνολικό έργο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο- οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να πάρουν ως δεδομένο πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν συγκεκριμένο ταβάνι και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν πρόκειται να πειστεί «Με τίποτα!», όπως λένε και οι ίδιοι, να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί.
Επομένως, η πολιτεία (που έχει, φυσικά, και αυτή τεράστιο μερίδιο στην όλη κατάσταση, καθώς δεν είναι όλα «ατομική ευθύνη») θα πρέπει να βρει τον τρόπο να λύσει τον δυσεπίλυτο γρίφο της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν και όλοι συμφωνούν πως τα πράγματα θα βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό.
Οι αρνητές θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι, ό,τι και να γίνει- πάει και τελείωσε.
Ώρα να πάμε παρακάτω και να σταματήσουμε ν’ ασχολούμαστε μαζί τους.