Άντονι Φάουτσι: Η πρόβλεψη του νο1 επιδημιολόγου στον κόσμο για το τέλος της πανδημίας παγώνει τα χαμόγελα
Βρείτε μας στο

Το βλέπουμε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το βιώνουμε στο πετσί μας και στην Ελλάδα. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το πιο σφοδρό έως τώρα.

Παρά τις προβλέψεις των ειδικών ότι με την εμβολιαστική διαδικασία εν εξελίξει μετά το τέλος του καλοκαιριού θα μπαίναμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, ο κορωνοϊός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του. Και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα.

Τους τελευταίους μήνες εκπρόσωποι της Moderna, της Pfizer, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς εκτιμούσαν ότι το φινάλε του κορωνοϊού θα έρθει εκεί κοντά στην άνοιξη του 2022. Και γενικώς υπάρχει στον κόσμο η αίσθηση ότι πλέον μετράμε αντίστροφα για την εξαφάνιση του ιού και όλοι περιμένουν ότι μετά το βαθύ σκοτάδι του τέταρτου κύματος θα έρθει το φως της ελπίδας στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η εκτίμηση του Άντονι Φάουτσι, του επιδημιολόγου που θεωρείται ο κορυφαίος στον κόσμο είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη των υπολοίπων.

Με τίτλο «Ο εφιάλτης συνεχίζεται», ο Φάουτσι, μιλά στη «Die Zeit» για την πανδημία και δίνει τις προβλέψεις του για το τέλος της.

Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αν την άνοιξη του 2022 θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, η απάντηση του δεν είναι αυτή που θα θέλαμε όλοι να ακούσουμε:

«Θεωρώ πιθανό ότι μέχρι τότε θα περιορίσουμε την πανδημία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς θα την έχουμε εξολοθρεύσει. Ελπίζω ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε καθημερινά 75.000 κρούσματα στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Όμως, μην ξεχνάτε. Ακόμα κι αν περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, βρισκόμαστε ακόμα στη φάση εξάπλωσης της πανδημίας. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνος, αν όχι 1,5, για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν πια επιπτώσεις στην κοινωνία».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Φάουτσι εκτιμά πως ο κορωνοϊός θα σφυροκοπά τον πλανήτη και το 2022 και ότι ο περιορισμός των κρουσμάτων που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για την αρχή του τέλους της πανδημίας θα γίνει ορατός μέσα στο 2023. Μέχρι τότε ο γνωστός επιδημιολόγος συνιστά σε όλους να θωρακίσουν τον οργανισμό και την άμυνά τους με το μοναδικό τόσο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η επιστήμη μέχρι τώρα: Το εμβόλιο…