Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-06:00: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που την επαναφέρει δείχνει τι έρχεται
Βρείτε μας στο

Όσο και αν κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν, τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνεται διαρκώς αυτό που είχαν δείξει όλες οι κλινικές έρευνες για τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια δεν είναι τα βασικά όπλα κατά της μόλυνσης, αλλά άρματα μάχης ενάντια στη νοσηλεία και το θάνατο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Ρουμανία δεν μπορεί μάλλον να υπάρξει.

Η βαλκανική χώρα των 19,3 εκατ. κατοίκων βιώνει την πιο τραγική φάση από το ξεκίνημα της πανδημίας και όλοι οι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα, πολύ σφοδρότερο από τα τρία προηγούμενα. «Συγκρινόμενο με τα τρία προηγούμενα είναι σαν ένας χιονάνθρωπος απέναντι σε παγόβουνο. Το τωρινό κύμα είναι το παγόβουνο», δήλωσε ο Άντι Νόντιτ, μάνατζερ σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Βουκουρεστίου.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων! Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχουν εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του προηγούμενου μήνα ο θάνατος από τη λοίμωξη χτυπούσε κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020.

Η δραματική κατάσταση στη χώρα έφερε όπως αναμενόταν μια σειρά νέων μέτρων. Επανήλθε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ραέντ Αραφάτ: «Βρεθήκαμε σε αυτή την καταστροφική θέση γιατί ενώ έχουμε στη διάθεση μας το εμβόλιο, η πλειονότητα των πολιτών δεν το κάνει. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποτραπεί» σημείωσε.

Επανήλθε λοιπόν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 06:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης κλείνουν πλέον στις 9 το βράδυ. Επιπλέον, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθίσταται και πάλι υποχρεωτική ενώ μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό θα μπορούν να μεταβαίνουν σε εμπορικά καταστήματα της χώρας.
Φυσικά το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου από την ερευνητική, δημοσιογραφική πλατφόρμα «Recorder», παρουσιαζόταν με ωμό τρόπο η μακάβρια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Το βιντεοσκοπημένο υλικό από ένα νοσοκομείο του Βουκουρεστίου απεικόνιζε μεταξύ άλλων γεμάτους διαδρόμους από ασθενείς να περιμένουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ και νοσηλευτές να κουβαλούν πτώματα σε μαύρες, πλαστικές σακούλες.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η ρουμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αιτηθεί για πρώτη φορά βοήθεια, ζητώντας από άλλες χώρες να στείλουν αναπνευστήρες και κρεβάτια ΜΕΘ. Η γειτονική Μολδαβία, πολύ πιο φτωχή ακόμη και από τη Ρουμανία, έστειλε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φροντίσει Ρουμάνους ασθενείς με covid-19 – οι πρώτοι από τους οποίους έχουν ήδη εισαχθεί σε νοσοκομεία στη νότια και νοτιοανατολική Ουγγαρία.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ποιος είναι όμως ο λόγος που οι Ρουμάνοι αρνούνται να εμβολιαστούν; Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φαινόμενο οφείλεται στην τεράστια επίδραση που έχουν οι λαϊκίστικες φωνές στις μάζες και στην κυβερνητική αμέλεια, που δεν σχεδίασε ποτέ μία φιλόδοξη καμπάνια εμβολιασμού. Το αντιεμβολιαστικό κύμα, που μαζί με τη Βουλγαρία είναι το μεγαλύτερο σε χώρες της Ε.Ε., τροφοδοτείται από εθνικιστές πολιτικούς και εξόφθαλμα από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει πολύ μεγάλη απήχηση, ειδικά στην περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές.

Ιερείς και επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «δαιμονοποίησης» των εμβολίων και για αμιγώς ψηφοθηρικούς λόγους ενεργούν και εκφράζονται υπό την απόλυτη ανοχή του πολιτικού προσωπικού. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αρχιεπίσκοπος Τεοντόσιε Πετρέσκου, δήλωσε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τη χορήγησή τους.

Παρά τα μέτρα ο υπουργός Υγείας, Ατίλα Τσέκε προειδοποίησε τους Ρουμάνους πολίτες να μην περιμένουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα. Τόνισε ότι το τέταρτο κύμα δεν έχει πλησιάσει καν στην κορύφωσή του και έκανε δραματική έκκληση για προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.