Άτακτη υποχώρηση: Συμβαίνει τώρα στη Δανία 2 μήνες μετά την απόφασή της να υποβαθμίσει τον covid σε «ακίνδυνη νόσο»
Βρείτε μας στο

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποτίμησε επίσημα την πανδημία και την υποβίβασε σε μια νόσο εποχική, μη απειλητική για την κοινωνία. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» έγραψε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χεουνίκε, πριν 2 περίπου μήνες δίνοντας το σύνθημα της επόμενης μέρας.

Το πολύ υψηλό ποσοστό των εμολιασμένων στη χώρα (το 85,9% των πολιτών άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων) επέτρεψε στην κυβέρνηση να πάρει την απόφαση για την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών.

Ήταν τέτοια η σιγουριά των Δανών επιτελών για την επόμενη μέρα, μάλιστα, που αποφασίστηκε ότι θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα και για τους ανεμβολίαστους. Το ρίσκο πάρθηκε διότι αφενός το ποσοστό των ανεμβολίαστων ήταν πολύ μικρό, αφετέρου αφορούσε κυρίως τις μικρότερες ηλικίες που ακόμα και αν νοσήσουν περνούν συνήθως τον κορωνοϊό ως απλή γρίπη. Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η Δανία διαθέτει ένα από τα αρτιότερα συστήματα υγείας στον κόσμο μπορεί να καταλάβει γιατί η απόφαση για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα δεν έμοιαζε πριν δυο μήνες με τόσο μεγάλο ρίσκο.

60 μέρες μετά όμως η σκληρή πραγματικότητα του covid φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα με τα κρούσματα σταθερά κοντά στις 2 χιλιάδες οι υγειονομικές αρχές της Δανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του νοσοκομειακού συστήματος:

«Με τον κίνδυνο της Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νοσοκομεία. Διαπιστώνουμε ήδη ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και ότι το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σέρεν Μπρόστρεμ.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει εκ νέου την ασθένεια ως «απειλητική για την κοινωνία» και να πάρει ξανά περιοριστικά μέτρα ώστε να προλάβει νέα έκρηξη κρουσμάτων:

«Ζητήσαμε επίσης από την Επιτροπή για τις Επιδημίες να επαναξιολογήσει τα σχετικά μέτρα που θα υποδείκνυε βάσει της υφιστάμενης κατάστασης», ανέφερε το υπουργείο στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Πολλοί εντός των τειχών της Δανίας θεωρούν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να άρει τα περιοριστικά μέτρα και τώρα η χώρα πληρώνει το τίμημα αυτής της απόφασης. Κάποιοι άλλοι πιο κυνικοί υποστηρίζουν ότι ο covid απλώς δεν σταματιέται και ότι το ακορντεόν του ανοίγματος και του κλεισίματος της ψαλίδας των μέτρων θα συνεχιστεί και το 2022 όχι μόνο στη Δανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη…