Μερικό lockdown από αύριο: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πάει σε καραντίνα με 85% εμβολιασμένους

Η απόφαση ήταν, απ' ό,τι φαίνεται, μονόδρομος.

Ήταν μία φράση που ακούγεται (έχοντας βρει μάλιστα και… διαπρύσιους υποστηρικτές) κατά κόρον εδώ και αρκετούς μήνες: «Δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown», «Δε θα προβούμε σε νέα οριζόντια μέτρα», «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσουμε σε μία νέα, εξαιρετικά επιβλαβή για την οικονομία μας, καραντίνα» και ούτω καθεξής.

Τα (εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια στην αποτροπή σχεδόν στο 100% της βαριάς νοσηλείας και του θανάτου) εμβόλια δημιούργησαν μία «επίπλαστη» αίσθηση απόλυτης ασφάλειας και θεωρείτο δεδομένο πως τα σκληρά μέτρα έμειναν πίσω μας.

Αμ δε: τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca, της J & J και το SputnikV είναι σωτήρια μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλάνε (σε μικρότερο βαθμό βέβαια) και οι εμβολιασμένοι και δε νοσούν (ξαναλέμε: σαφώς πιο ήπια και πολλές φορές είναι ακόμα και ασυμπτωματικοί).

Γι’ αυτό, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά επιθετικό και παντού, σε όλο τον κόσμο, τα νούμερα σε ημερήσια κρούσματα έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως λογικό, να υπάρχει ραγδαία αύξηση και στους διασωληνωμένους και, δυστυχώς, και στους θανάτους.

Έτσι, ένα-ένα τα κράτη αρχίζουν ν’ αναθεωρούν την τακτική τους περί πλήρους… ελευθερίας και αρχίζουν να στρέφονται εκ νέου στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. Και, πλέον, έχουμε και την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότατο συνολικό αριθμό εβολιασμένων (πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού) που στρέφεται στη λύση του μερικού lockdown.

Ο λόγος για την Ολλανδία. Από το Σάββατο (13/11) τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν από τις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο κρατικός ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NOS, που επικαλείται κυβερνητική πηγή.  

Η τηλεργασία επιστρέφει και οι πολίτες θα καλούνται να δουλέψουν από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες είναι εφικτό, ενώ πλέον θ’ απαγορεύονται και οι θεατές στους αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και των λοιπόν αθλημάτων! Ωστόσο, τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία των 17.500.000 κατοίκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είχε συστήσει χθες Πέμπτη την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.

Αυτή τους η εισήγηση θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, κάτι που θα σημάνει και την πλήρη μεταστροφή στην πολιτική των Αρχών, καθώς πίστευαν πως με 85%+ πλήρως εμβολιασμένους θα μπορούσε να χτίσει ένα, υποτυπώδες έστω, τείχος ανοσίας. Αξίζει, όμως, να τονίσουμε πως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.

Ολλανδία η πρώτη, λοιπόν. Το (μερικό) lockdown επιστρέφει και μαζί γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο φετινός χειμώνας- όπως διαφαίνεται ήδη- θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν και όλες οι ενδείξεις λένε πως θα είναι μάλλον ο τελευταίος με τον κορωνοϊό να «χτυπάει» με τέτοια ορμή.

Σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι, όμως, αν μια χώρα με περισσότερο από το 85% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί πλήρως οδηγείται σε lockdown, τι θα γίνει με κάποιες άλλες- όνομα και μη χωριό- που τα ποσοστά τους είναι πολύ χαμηλότερα;

Ρητορικό το ερώτημα…