Είναι, πλέον, κοινό μυστικό. Αν δεν εθελοτυφλείς, αν βλέπεις στοιχειωδώς το τι συμβαίνει ή αν απλά… ζεις (αναλογιστείτε, για παράδειγμα, πόσοι γνωστοί σας είχαν κορωνοϊό πέρυσι τέτοια εποχή και πόσοι φέτος), τότε ξέρεις.
Δεν είναι υπερβολή, δεν είναι τρομολαγνεία, δεν είναι ότι κάνουμε τα πάντα για τα… κλικ και «φουσκώνουμε» τις (αναντίρρητες) ειδήσεις. Είναι, ξαναλέμε, η απτή πραγματικότητα, ανεξαρτήτως του τι ακούγεται από επίσημα ή μη χείλη: η πανδημία στη χώρα μας έχει ξεφύγει.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς λοιμωξιολόγος (έστω κι απ’ αυτούς του Facebook, που «ευδοκιμούν» εδώ και περισσότερο από 1.5 χρόνο πια) για να καταλάβει πως όταν μια χώρα 10 και κάτι εκατομμυρίων την εποχή των υπεραποτελεσματικών εμβολίων μετράει 105 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, τότε τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ρόδινα.
Ούτε μπορεί να βρει κάτι το ενθαρρυντικό όταν, με το ημερολόγιο να δείχνει μόλις 22 Νοεμβρίου (υπό την έννοια πως όλος ο χειμώνας είναι μπροστά μας), ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη 608.
Η κατάσταση στον τομέα της πανδημίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και είναι δεδομένο πως όσο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και, εξίσου σημαντικό, όσο δεν τηρούνται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας έστω και τα στοιχειώδη μέτρα, τότε κατευθυνόμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο χείριστο. Εξίσου σημαντικές, βέβαια, είναι και οι ευθύνες της πολιτείας- δεν είναι τα πάντα θέμα «ατομικής ευθύνης», προφανέστατα.
Και μπορεί οι «σκληροί» δείκτες (θάνατοι και διασωληνώσεις) να είναι στο «κόκκινο» και να είναι αυτοί που προκαλούν τεράστιο προβληματισμό, όμως είναι ένας άλλος που καταδεικνύει το μέγεθος του άλυτου προβλήματος.
Σε τι αναφερόμαστε;
Στον δείκτη θετικότητας για σήμερα Δευτέρα, 22/11: τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας έγιναν συνολικά 106.357 τεστ (PCR 6.929 και RPT 99.428). Εξ αυτών, τα 7.287 βγήκαν θετικά. Τι μας δίνει αυτό το 7.287 στα 106.357; 6,85% θετικότητα- νούμερο κατά πολύ πάνω από το εκκωφαντικό καμπανάκι του 4% και με τεράστια διαφορά από την περασμένη εβδομάδα, όταν και κινείτο ακόμα και κάτω από 2%.
Καταλαβαίνει εύκολα κανείς λοιπόν πως με δείκτη στα πέριξ του 7% (αλλά ας δεχτούμε ότι στην πραγματικότητα είναι και 2 μονάδες κάτω, για την οικονομία της συζήτησης) τότε τα κρούσματα αναμένεται να «απογειωθούν» στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα μεταφραστεί σε συνεχή πίεση στο ήδη καταβεβλημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ και, δυστυχώς, περισσότερους θανάτους.
Το στενόχωρο είναι πως παρά το γεγονός πως έχουμε τα εμβόλια πλέον, παρά το ότι συμβιώνουμε εδώ και κοντά μία διετία με τον ιό (και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να έχουμε μάθει να προστατευόμαστε καλύτερα) και παρά το ότι οι εμπειρογνώμονες ωρύονται για την σημαντικότητα του να προσέχουμε, η κούραση, το… ψέκασμα και η ελλιπής περίθαλψη στους σοβαρά νοσούντες, οδηγούν σε ακόμα πιο δύσκολες εποχές.
Η πανδημία, είναι βέβαιο, το καλοκαίρι θα υποχωρήσει και από το φθινόπωρο του 2022 δε θα επιτίθεται με τέτοια μανία στην ανθρωπότητα. Όμως…
Όμως, μέχρι τότε, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα και να κινδυνεύσουν όσο λιγότερο γίνεται οι ευπαθείς ομάδες.
Μερικοί μήνες έμειναν. Ας βοηθήσουμε όλοι μας να μην είναι βουτηγμένοι στο έρεβος…