Εδώ και δυο χρόνια το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι πώς και πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού. Ναι, τα εμβόλια και τα χάπια είναι 2 από τα πιο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα των επιστημόνων στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, όμως το οριστικό τέλος της πανδημίας θα το γράψει… ο ίδιος ο ιός. Μπερδευτήκατε;
Πριν από ένα χρόνο, όταν οι μεταλλάξεις μπήκαν στη ζωή μας και το φως στην άκρη του τούνελ έμοιαζε να κρύβεται ξανά ο πνευμονολόγος, Γιώργος Χειλάς, με μια ανάρτησή του είχε ενημερώσει τον κόσμο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο πίστευαν. Και αυτό γιατί οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού, μπορούν να τον οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο:
«Στη μάχη ιών-ανθρώπων, οι μεταλλάξεις των ιών είναι αναμενόμενες και εν πολλοίς “επιθυμητές”, καθώς εάν δε συμβεί κάποια ακραία μετάλλαξη (δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο), κάποια αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να τον οδηγήσει και στον “αιφνίδιο θάνατο”», έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook o πνευμονολόγος και επιμελητής Α’ του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς.
Με απλά λόγια: κάθε μετάλλαξη στην οποία υπόκειται ο κορωνοϊός συνιστά και ένα βήμα πιο κοντά στον… θάνατό του. Και με δεδομένο πως τα εμβόλια ως γνωστόν δεν εξασφαλίζουν ανοσία για πάντα, αυτή η «φυσική» επιλογή είναι και η καταλληλότερη για τη μεγαλύτερη, συλλογική επιθυμία παγκοσμίως εδώ και πάνω από δυο χρόνια: να ξεμπερδέψουμε οριστικά με αυτή την κατάρα του κορωνοϊού.
Η θέση του κ. Χειλά φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ένα χρόνο μετά, ύστερα απ’ τα ευχάριστα νέα που μας ερχονται από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε απλά στην εξαφάνιση. Και όταν αυτό αφορά μια χώρα 125 εκατομμυρίων ανθρώπων καταλαβαίνει κανείς ότι η θεωρία που αναπτύσσεται γύρω από το συγκεκριμένο δεδομένο είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή.
Σύμφωνα με την σχετική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής της Ιαπωνίας λοιπόν, η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε σε «φυσική εξάλειψη» στην ασιατική χώρα, κάτι που σημαίνει πως μετά από αρκετές μεταλλάξεις του αρχικού του στελέχους, ο ιός έφθασε πλέον σε ένα σημείο που του ήταν αδύνατο να συνεχίσει να αναπαράγει τον εαυτό του.
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ιαπωνία βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την άφιξη της ασύλληπτα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα μέσα στο 2021 με τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονταν κατά το πέμπτο κύμα να αγγίζουν τα 26.000. Και όμως: με την άφιξη του Νοεμβρίου υπήρξε μια εντυπωσιακή αλλαγή. Τα κρούσματα έπεσαν αισθητά, έφτασαν στο σημείο να είναι κάτω από 200 ενώ στο Τόκιο κάποια στιγμή καταγράφηκαν μόλις έξι κρούσματα σε μια ημέρα. Επίσης, υπήρξε μια μέρα που κανείς δεν είχε πεθάνει σε όλη τη χώρα από κορωνοϊό, κάτι που είχε να συμβεί 15 ολόκληρους μήνες στην πολυπληθή χώρα.
Η θεωρία που θέλει την Δέλτα να έχει συσσωρεύσει τόσες πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον έφτασε σε φάση που δεν μπορούσε να αναπαραχθεί και άρα αυτοκαταστράφηκε, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του κ. Χειλά. Καταρρίπτει μάλιστα και τις εκτιμήσεις πως η Δέλτα θα είχε μια πολύ ευρύτερη γενετική ποικιλία από την Άλφα, που κυριάρχησε στον πλανήτη πέρυσι.
Δεν είναι λίγοι βέβαια οι ειδικοί που αμφισβητούν την εγκυρότητα των εν λόγω πεποιθήσεων και αποδίδουν την εντυπωσιακή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Ιαπωνίας που έχει φτάσει το 76,2% του συνολικού πληθυσμού αλλά και την τρομακτική πειθαρχία των πολιτών αναφορικά με τη χρήση μάσκας. Όμως ο καθηγητής Ινούε, χωρίς να βγάζει από την εξίσωση τα παραπάνω, επιμένει πως με δεδομένο ότι ούτε οι μάσκες ούτε ο εμβολιασμός παρέχουν απόλυτη προστασία, τα νούμερα θα ήταν υψηλότερα αν η Δέλτα δεν είχε αυτοκαταστραφεί.
Τη συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Shimane και γιατρός, Τακέσι Ουράνο: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ιός με σακατεμένη πρωτεϊνη nsp14 έχει σημαντική μειωμένη δυνατότητα να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, άρα μπορεί αυτός να είναι ένας από τους λόγους της ραγδαίας μείωσης των νέων κρουσμάτων. H nsp14 προέρχεται από τον ιό και ο χημικός παράγοντας για τον περιορισμό αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να γίνει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με την ανάπτυξη να είναι ήδη σε εξέλιξη».