Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν αυτό που φώναζαν μήνες τώρα: Η ανάδυση νέων παραλλαγών θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, αν τα πλουσιότερα κράτη μοιράζονταν τις εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που είχαν εξασφαλίσει με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τιμ Μπίρλι, της Global Justice Now, ο οποίος μιλώντας στον Guardian σημείωσε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ήταν πλήρως εφικτό να αποτραπεί: «Επί πάνω από ένα χρόνο, η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα και οι περισσότερες χώρες καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να προχωρήσουν σε άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά και των τεστ και των θεραπειών, προκειμένου να μπορούν να παράγουν οι ίδιες την ποσότητα που έχουν ανάγκη.
Είναι ένα κρίσιμο μέτρο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όμως μέχρι στιγμής, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν μπλοκάρει απερίσκεπτα την πρόοδο αυτής της συζήτησης. Αν και όταν αυτή η παραλλαγή αρχίσει να σπαράζει τον πλανήτη, θυμηθείτε ότι η βρετανική κυβέρνηση ηγήθηκε της αντίστασης στο σχέδιο που θα μπορούσε να την σταματήσει».
Το γιατί ο πλανήτης σείστηκε από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη εξηγεί με απλά λόγια o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Με δηλώσεις του στο ethnos.gr μίλησε για τη «χειρότερη μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί ποτέ» και εξήγησε τους λόγους:
«Για πρώτη φορά εντοπίζεται στέλεχος του κορωνοϊού με τόσες πολλές μεταλλάξεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τις 50. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ περιέχει και άλλες 18 μεταλλάξεις στο υπόλοιπο γενετικό υλικό της.
Πολλές από τις μεταλλάξεις του νέου στελέχους υπάρχουν και στην παραλλαγή Δ, στην οποία προσδίδεται πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα».
Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου εκτιμάει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει κατά 100% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και έχει τουλάχιστον την ίδια μεταδοτικότητα με την παραλλαγή Δ. Το νέο στέλεχος έχει καταφέρει να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα πρέπει να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.
Και στη χώρα μας η ανησυχία είναι μεγάλη για το νέο στέλεχος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί ένα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον να φέρει το lockdown που δεν έφεραν 9000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα για τον πιο απλό λόγο. Το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όρια του με την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα. Αν προστεθεί μια νέα μετάλλαξη 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει και οι σκηνές που θα δούμε θα είναι χειρότερες από το Μπέργκαμο.
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξη (με την ταχύτητα που εξαπλώνεται είναι θέμα λίγων ημερών να το δούμε και στις Ελλάδα) θα φέρει νέα μέτρα και τοπικό ή γενικό lockdown. Δεν θα είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά μονόδρομος για να ανακοπεί η εξάπλωση και να πάρει μια ανάσα το ΕΣΥ…