Για περισσότερο από μια δεκαετία αναγνωρίζεται ως η εμπορική «πρωτεύουσα» της Μέσης Ανατολής και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις τους, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι, συνιστούν δύο από τα πιο σημαντικά επιχειρηματικά και οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.
Ο αυξανόμενος περιφερειακός ανταγωνισμός όμως από Σαουδική Αραβία και Κατάρ οδηγεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην επιδίωξη να επανατοποθετηθούν ως παγκόσμιος κόμβος για τις επιχειρήσεις.
Έτσι, η κυβέρνηση έλαβε μια πρωτοφανή απόφαση για αραβική χώρα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 το πενθήμερο καταργείται και η εργασιακή εβδομάδα από Κυριακή – Πέμπτη μετατρέπεται σε Δευτέρα – Παρασκευή, όπως συμβαίνει στο Δυτικό Κόσμο.
Έως τώρα τα Η.Α.Ε. είχαν, όπως και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, πενθήμερη εργασιακή εβδομάδα, από την Κυριακή έως και την Πέμπτη, με αργίες την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι Παρασκευές θεωρούνται ιερή μέρα για το Ισλάμ, είναι η μέρα για συνάθροιση και προσευχή στο τζαμί, όπως αντίστοιχα η Κυριακή για τον Χριστιανισμό και το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό.
Από το νέο έτος οι εργαζόμενοι στα Η.Α.Ε. θα δουλεύουν τις Παρασκευές τη μισή μέρα, δηλαδή 4ωρο και όχι 8ωρο. Στο δημόσιο πάντως το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας δεν θα μειωθεί, καθώς έως τώρα ισχύει το 5Χ7 ώρες. Το ωράριο θα αυξηθεί κατά μία ώρα από Δευτέρα έως Πέμπτη και θα μειωθεί κατά τέσσερις την Παρασκευή. Όπως και να ‘χει όμως ο όρος «ΠΣΚ» θα αποκτήσει πιο… δόκιμο χαρακτήρα ακόμα και από τη δύση.
«Η ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες αγορές θα καταστήσει ευκολότερες για εμάς τις διεθνείς συνεργασίες. Θα αυξήσει τις ημέρες που κάνουμε δουλειές με τον υπόλοιπο κόσμο», εξηγεί ο Nabil Alyousuf, επικεφαλής της International Advisory Group, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι.
Το ίδιο θα ισχύει και με τις ώρες λειτουργίας των τοπικών χρηματιστηρίων, ενώ μολονότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι αλλαγές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τον ιδιωτικό τομέα ή θα ισχύσουν σε πρώτη φάση μόνο για το δημόσιο τομέα, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιοριστούν στις κρατικές δομές.
Στη χώρα της Μέσης Ανατολής επίκεινται αλλαγές και σε μια άλλη παράμετρο του εργασιακού καθεστώτος. Για πρώτη φορά θα προσδιοριστεί με νόμο το μέτρο του κατώτατου μισθού. Έως τώρα το ύψος του μισθού συμφωνείται απευθείας με τον εργοδότη μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων ή άλλων μέσων διαπραγμάτευσης ενός δίκαιου μισθού διαβίωσης. Αυτό θα αλλάξει από 1ης Φεβρουαρίου του 2022, μάλλον προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων, προερχόμενων από την Ασία, εργατών που ζουν στη χώρα.
Ο λόγος είναι ότι οι απλοί εργάτες αμείβονται με… ψίχουλα, σε σύγκριση με τα (μεγαλο)στελέχη εταιριών, αλλά και σε σχέση με το κόστος διαβίωσης. Ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα είναι 310.000 ντιρχάμ, ήτοι 75.000 ευρώ (περίπου 6.000€ το μήνα δηλαδή), αλλά η πλειονότητα των εργαζομένων λαμβάνει περί τα 100.000 ντιρχάμ ετησίως (24.000 ευρώ).
Βάσει αναλυτών, ο βασικός μισθός που θα προσδιοριστεί αναμένεται να υπερβαίνει τα 2.000€ ευρώ μηνιαίως.
Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια μουσουλμανική χώρα που εκσυγχρονίζεται διαρκώς, καθώς η (μοναρχική) ηγεσία της έχει αντιληφθεί χρόνια τώρα ότι ο φονταμενταλισμός και η προσκόλληση στις γραφές είναι έννοιες αντίθετες με την πρόοδο και την ανάπτυξη.