Τσουνάμι Όμικρον: Η κατάσταση στην πλήρως εμβολιασμένη Δανία δείχνει τι έρχεται στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στο «μικροσκόπιο» η σκανδιναβική χώρα

Σε 63 χώρες είναι πλέον παρούσα η τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού, η γνωστή σε όλους μας Όμικρον, η οποία για την ώρα παραμένει σε αρκετά μεγάλο βαθμό σχετικά «άγνωστη» για τους επιστήμονες, όπως φάνηκε και από την τελευταία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρη σχετικά με τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον δείχνει να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από την Δέλτα, αλλά να προκαλεί λιγότερα σοβαρά συμπτώματα («ελαφρά ως μέτρια» όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά) και ταυτόχρονα δείχνει να «ξεφεύγει» από το τείχος ανοσίας που χτίζουν οι διπλές δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του οργανισμού, δεν απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Με κορυφαίο όλων το κατά πόσο αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει επειδή όντως η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο», όπως αναφέρει.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι «τμηματικά» και σε καμία περίπτωση επαρκή ώστε να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο βαθμός επικινδυνότητας της Όμικρον ή το κατά πόσο η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού δεν είναι η βέλτιστη. Πολύτιμη βοήθεια, πάντως, στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα μπορεί να προσφέρει η Δανία.

Πρόκειται για την χώρα που μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της Όμικρον, ένα στοιχείο που από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει στο λάθος συμπέρασμα ότι κάτι δεν κάνει σωστά. Στην πραγματικότητα όμως μια προσεκτικότερη ματιά αποδεικνύει ότι αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τους αντίθετους λόγους. Η αιτία για τις πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις είναι, αντίθετα, η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οι Σκανδιναβοί βλέπουν τα νούμερα να ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς (για την ακρίβεια ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες), αλλά αυτό προκύπτει λόγω του εκτεταμένου προσυμπτωματικού ελέγχου, που είναι ο πλέον αυστηρός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε πολυάριθμα διαγνωστικά τεστ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που εξηγεί και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου «καλπάζει» η μετάλλαξη, δηλαδή την Μεγάλη Βρετανία, με τα κρούσματα και εκεί να διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες και την Όμικρον να ευθύνεται για το 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο.

Γι’ αυτό και όπως τονίζεται από πολλούς επιστήμονες και ειδικούς στον χώρο, ειδικά η περίπτωση της Δανίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέραμε πιο πάνω, πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο αφού προσφέρει τα πιο πλήρη στοιχεία σχετικά με την πορεία και τα χαρακτηριστικά της νόσου, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δίνει μια προεπισκόπηση του τι θα συμβεί και στον υπόλοιπο πλανήτη εφόσον δεν επιβραδυνθεί μέσω τρίτης δόσης εμβολιασμού και πρόληψης το κύμα εξάπλωσης της Όμικρον. Και μάλιστα έχοντας κατά νου ότι σε άλλα σημεία του πλανήτη τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα αφού το επίπεδο των υγειονομικών δομών στις περιπτώσεις είναι κατά πολύ υποδεέστερο από εκείνο των Δανών και ότι –σε αντίθεση από ό,τι ενδεχομένως θεωρούν κάποιοι- η Όμικρον δεν είναι απλά ένα κοινό κρυολόγημα, αλλά ένας ύπουλος εχθρός που κρύβει καλά το «πρόσωπό» του.