Επανάσταση που τρομάζει: Η πιο μεγάλη αλλαγή που βλέπει ο Μπιλ Γκέιτς στις ζωές μας μετά το τέλος του covid μέσα στο 2022

Ο όρος metaverse (μετασύμπαν) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Snow Crash» του Νιλ Στίβενσον που κυκλοφόρησε το 1992. Εκεί περιγράφεται με ποιο τρόπο μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον η χρήση του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας.

Σε αντίθεση με τον κυβερνοχώρο, όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, η πρόσβαση στο μετασύμπαν θα γίνεται με μια κάσκα. Με τη βοήθεια αυτής οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους σε έναν νέο διαδικτυακό κόσμο. Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούν να… διακτινίζονται από την καρέκλα του γραφείου τους.

Στα τέλη Οκτώβρη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσω των άβαταρ τους σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πιστότητα τους χώρους εργασίας τους ή και άλλους των δραστηριοτήτων τους. Ήδη η Facebook έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στην επόμενη πενταετία, με στόχο την ανάπτυξη του metaverse.

Την ίδια ώρα ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η νέα, επιστημονικής φαντασίας, τεχνολογία θα αλλάξει τελείως τη μορφή της τηλεργασίας και οι εξελίξεις θα είναι άμεσες καθώς το έδαφος είναι πρόσφορο λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει ήδη ο κορωνοϊός στον τρόπο εργασίας. Όπως έγινε γνωστό, η Microsoft εργάζεται ήδη για τη δημιουργία ενός εργασιακού μετασύμπαντος, όπου οι χρήστες θα μπορούν να συμμετέχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις με προσωποποιημένα άβαταρ, χωρίς βέβαια την ανάγκη φυσικής παρουσίας.

Ο Αμερικανός Μεγιστάνας προβλέπει ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει μέσα στο 2022 (τουλάχιστον η οξεία φάση του την οποία ζούμε τώρα) όμως η επόμενη μέρα δεν θα έχει σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα: «Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, προβλέπω ότι οι περισσότερες τηλεδιασκέψεις θα προχωρήσουν από τις κάμερες 2D στο μετασύμπαν, έναν τρισδιάστατο χώρο με ψηφιακά άβαταρ. Τόσο το Facebook όσο και η Microsoft αποκάλυψαν πρόσφατα τα οράματά τους για αυτό και έδωσαν στον κόσμο μια πρώτη άποψη για το πώς θα μοιάζει», είπε ο Αμερικανός μεγιστάνας και συμπλήρωσε αναφορά στη δική του εμπειρία.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται σε τρισδιάστατα είδωλα και πρόσφατα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μερικά από τα πρωτότυπά τους. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που είδα. Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα είναι η χρήση του χωρικού ήχου, όπου η ομιλία ακούγεται σαν να προέρχεται στην πραγματικότητα από την κατεύθυνση του ατόμου που μιλάει. Δεν συνειδητοποιείτε πόσο ασυνήθιστο είναι να έχετε ήχο συνάντησης μόνο από το ηχείο του υπολογιστή σας μέχρι να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Υπάρχει ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε, αλλά πλησιάζουμε σε ένα κατώφλι όπου η τεχνολογία αρχίζει να αναπαράγει πραγματικά την εμπειρία του να είμαστε μαζί στο γραφείο».

Ο ιδρυτής της Microsoft εξήγησε ότι τα απαιτούμενα εργαλεία θα είναι γυαλιά τύπου VR και γάντια λήψης κίνησης, ώστε να αποτυπώνονται με ακρίβεια οι εκφράσεις, η γλώσσα του σώματος και η ποιότητα φωνής. Χάρη σε αυτά θα αναπαράγεται η αίσθηση ότι ο χρήστης βρίσκεται σε ένα πραγματικό δωμάτιο μαζί με άλλους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Μπορεί σήμερα να μοιάζει λίγο… ευφάνταστη μια τέτοια μορφή τηλεργασίας, αλλά για εκείνους που πρωτοπορούν και ετοιμάζονται να συστήσουν στον κόσμο το μετασύμπαν, η εφαρμογή του στον εργασιακό τομέα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ «σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι θα ζουν τη ζωή τους μέσα σε αυτό – θα εργάζονται, θα παρακολουθούν θεάματα, θα κάνουν ακόμα και ταξίδια».

Το τελευταίο ακούγεται έως και λίγο τρομακτικό, αν είναι το άβατάρ μας να υποκαταστήσει τον… αληθινό εαυτό μας ακόμα και στις διακοπές. Οι προβλέψεις όμως είναι σαφείς. Σε 30 χρόνια από τώρα θα έχουμε εικονικό τουρισμό. Δεν θα φεύγεις απ’ το σπίτι σου, θα παίρνεις απλώς ένα τουριστικό πακέτο και θα ταξιδεύεις…