Το τέλος του εφιάλτη: Τότε βλέπει ο καθηγητής Γουργουλιάνης ότι η προέλαση της Όμικρον θα κάνει ενδημικό τον ιό
Βρείτε μας στο

Μπορεί ο αριθμός των 21.657 κρουσμάτων να ακούγεται σοκαριστικός, στην πραγματικότητα όμως είναι η εξέλιξη της υπερμεταδοτικότητάς της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με τον αριθμό – ρεκόρ των 556.060 τεστ που διενεργήθηκαν.

Τη Δευτέρα για παράδειγμα είχαμε 9.284 θετικά κρούσματα σε 95.147 τεστ και δείκτη θετικότητας στο (πολύ πιο ανησυχητικό) 9,75%, νούμερο που έπεσε στο 3,89% μία ημέρα αργότερα.

Προφανώς στους ειδικούς δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη ο αριθμός – ρεκόρ της Τρίτης και ένας από αυτούς που εξέφρασαν την άποψη ότι η τελευταία μετάλλαξη του Sars-COV-2 είναι μια ευκταία εξέλιξη είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο γνωστός για τις καίριες και ψύχραιμες τοποθετήσεις του καθηγητής τόνισε, μιλώντας στο ράδιο ΕΝΑ, ότι η Όμικρον είναι κατά τα φαινόμενα η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού και εκτίμησε ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη το πανδημικό κύμα της Όμικρον, βλέποντας και την πορεία του στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι έρχεται με μεγάλη ένταση μεν, όμως δεν κρατά πολύ. «Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα. Αυτό που θα γίνει είναι αυτό που ξέραμε, η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό  περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν. Αυτό θα γίνει και τώρα. Να υπολογίζουμε ότι η Όμικρον θα πάει έτσι τον Ιανουάριο ίσως και μερικές εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε συνέχεια αυτής της ανάλυσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετράμε τον αριθμό των μολύνσεων, καθώς η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη και τα τεστ περισσότερα. «Θα έχουμε χιλιάδες μολύνσεις, αυτό όμως είναι αποτέλεσμα των ήπιων συμπτωμάτων της Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι που έχουν λίγο συνάχι ή λίγο βήχα κάνουν ένα τεστ και βγαίνει θετικό, με συνέπεια να ανακοινώνονται πάρα πολλές μολύνσεις».

Αναφερόμενος στο πώς επηρεάζει η νόσος τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται, ενώ η νόσος είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους. Και φυσικά ανέδειξε το προφανές, ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους ευάλωτους. «Αυτοί θα μπαίνουν στα Νοσοκομεία με συνέπεια αυτά να “φορτωθούν” για λίγο καιρό. Στατιστικά ξέρουμε ότι οι ασθενείς θα περάσουν πολύ πιο ήπια αυτή τη μετάλλαξη. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους να κάνουν βαρύτερη νόσο Εάν είχαν προλάβει οι άνω των 60 να εμβολιαστούν νωρίτερα και να μην σπεύδουν τώρα υπό την πίεση προστίμων, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην πατρίδα μας», είπε.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και μια άλλη μετάλλαξη που θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης μεταδοτικότητας και μικρής νοσηρότητας. Ανέφερε δε τρεις χώρες που είναι μπροστά σε ότι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της Όμικρον, λέγοντας ότι αυτή η εικόνα θα έρθει σιγά-σιγά και στη χώρα μας: το Ισραήλ που φαίνεται να βάζει φρένο στη χορήγηση τέταρτης δόσης, διότι έκανε νωρίς την Τρίτη και είδε πως είναι ηπιότερη η νόσηση, τη Νότια Αφρική που κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και τις ΗΠΑ όπου το διάστημα καραντίνας έχει πλέον μειωθεί στις 5 ημέρες, αντί για 10 που είναι στην Ελλάδα.

Πάντως, από χθες (Τρίτη 28/12) ισχύει και στην Ελλάδα το διάστημα πενθήμερης απομόνωσης για ασυμπτωματικούς, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας μετά τις νέες οδηγίες του CDC. Μάλιστα ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι θα δούμε «τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων», η οποία όμως δεν θα φέρει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε, η κατακόρυφη άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων σε Αττική (370%) και συνολικά στην επικράτεια (150%) παραπέμπει σε χαρακτηριστικά επικράτησης της Όμικρον.