Η παγίδα των ήπιων συμπτωμάτων: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την Όμικρον που ξεχνούν οι «να κολλήσουμε όλοι»

Παραμένουν ανήσυχοι οι ειδικοί

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» αλλά και «ρεαλιστής» δηλώνει ο δόκτωρ Άντονι Φάουτσι ενόψει της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ξεγελαστεί από τα (συνήθως) ήπια συμπτώματα τα οποία εμφανίζουν όσοι προσβάλλονται από την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο επί 35 χρόνια διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και «δεξί χέρι» του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ από το 1984, έχει διαχειριστεί την πανδημία από την πρώτη ημέρα και διαθέτει τεράστια εμπειρία πάνω στο ζήτημα, επομένως η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρουσιάζεται πολύ επιφυλακτικός και ξεκαθαρίζει ότι τα ήπια συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν ότι όσοι νοσήσουν δεν θα τεθούν μελλοντικά αντιμέτωποι με διάφορα μακροχρόνια προβλήματα τα οποία θα προκύψουν από την covid-19.

Τις προηγούμενες ημέρες τόνισε σε κάθε κατεύθυνση την αναγκαιότητα εμβολιασμού και χρήσης μάσκας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ραγδαία διασπορά της Όμικρον θα επιφέρει επιπλέον νοσηλείες. «Όταν έχεις τόσες πολλές μολύνσεις, ακόμη και αν ο ρυθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός με την Όμικρον, σε σύγκριση με την Δέλτα, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι θα μπορείς να έχει μία αύξηση στις νοσηλείες, η οποία μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος, με μια σχεδόν κατακόρυφη και πρωτόγνωρη αύξηση κρουσμάτων, με έναν μέσο όρο περίπου 400.000 νέων μολύνσεων την ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ωστόσο ο δρ. Φάουτσι παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχος και για το «αποτύπωμα» που θα αφήσει μακροχρόνια ο κορωνοϊός, ακόμη και σε αυτήν την πιο ήπια (όπως δείχνει) μετάλλαξη. Τονίζει ότι τα ως τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για μια πλήρη αξιολόγηση αφού δεν έχει περάσει επαρκές χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της Όμικρον σε χώρες της Αφρικής ώστε να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να μιλήσει με σιγουριά για τις συνέπειες της νόσου.

Μέχρι τώρα ασθενείς που προσβλήθηκαν από covid και αναρρώσαν, αντιμετώπισαν διαφορετικής φύσης θέματα τα οποία συνήθως εμφανίζονταν ως συμπτώματα κόπωσης, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην συγκέντρωση αλλά και το λεγόμενο «brain fog», δηλαδή μια κατάσταση που περιγράφει την αδυναμία του εγκεφάλου να βρεθεί σε πνευματική εγρήγορση και να αποδώσει στο 100% των συνηθισμένων δυνατοτήτων του.

Για τους παραπάνω λόγους ο Αμερικανός επιστήμονας, που είχε κατηγορήσει ευθέως τον προηγούμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική του ερχόμενος σε δημόσια αντιπαράθεση μαζί του, καλεί τους συμπολίτες του να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα αυτοπροστασίας τονίζοντας την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε μάσκα τύπου Ν95 ή έστω απλή χειρουργική, θα πρέπει να χρησιμοποιεί υφασμάτινη ως έσχατη λύση.