Η λύση του μυστηρίου: Από εκεί έρχεται ο ήχος που αναστατώνει την Θεσσαλονίκη
Βρείτε μας στο
Newsroom

Η λύση του μυστηρίου: Από εκεί έρχεται ο ήχος που αναστατώνει την Θεσσαλονίκη

Έχει αναστατώσει τους κατοίκους εδώ και πολύ καιρό- και δικαίως...

Μοιάζει με σκηνή από… θρίλερ- από εκείνα, θέλουμε να πιστεύουμε, που έχουν ευτυχή κατάληξη και κανείς δεν παθαίνει τίποτα: ένας επίμονος, άκρως ενοχλητικός ήχος ακούγεται από τα έγκατα της γης εδώ και έναν ολόκληρο μήνα στα Μετέωρα Πολίχνης στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής των δυτικών συνοικιών της συμπρωτεύουσας να έχουν θορυβηθεί.

«Όταν είμαστε στο σημείο όπου ακούγεται έντονα, νιώθουμε σαν κάποιος να χτυπάει μέσα από τη γη. Εκεί, βέβαια, βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Όλοι φοβόμαστε γιατί δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται. Υπάρχουν άτομα που ξυπνούν από τον ήχο 2 και 3 η ώρα τα ξημερώματα. Εγώ για παράδειγμα, χθες στις 5:30 τα ξημερώματα, ήμουν ξύπνιος και τον άκουγα», σχολιάζει σχετικά κάποιος που μένει εκεί.

«Όταν φτάνουμε στο επίκεντρο, νιώθουμε στα πόδια μας το ντουκ…ντουκ…ντουκ…», συμπληρώνει ένας άλλος.

Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στα χρονικά της ευχαρίστησης ν’ ακούς, ιδίως το βράδυ που υποτίθεται πως είναι ώρες ξεκούρασης, αυτό το πράγμα:

Οι άνθρωποι των Μετεώρων αποφάσισαν αρχικά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, επιχειρώντας οι ίδιοι να βρουν τη λύση του μυστηρίου και κάνοντας αργά το βράδυ «αυτοψία» στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως, όταν και κατέγραψαν τον ήχο μονάχα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η λύση του μυστηρίου: Από εκεί έρχεται ο ήχος που αναστατώνει την Θεσσαλονίκη

Άκρη, φυσικά, δεν βγήκε, οπότε αποφάσισαν ν΄αποταθούν στους ειδήμονες, μια και υπήρχαν και οι γνώμες πως ο θόρυβος, εν τέλει, έχει ως «βάση» του το δάσος του Σέιχ Σου.

Κλιμάκιο της ΕΥΑΘ που κινητοποιήθηκε και βρέθηκε στο σημείο διαπίστωσε πως ο συγκεκριμένος ήχος δεν προέρχεται από κάποιον αγωγό του δικτύου ύδρευσης, καθησυχάζοντας (;) τον κόσμο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημείωσε ότι γίνονται μελέτες από το ΑΠΘ για να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι τοπικό και ότι δεν ακούγεται σε όλη την Θεσσαλονίκη.

Ποια, επομένως, είναι η λύση του (πράγματι πολύ περίεργου) μυστηρίου; Η παρακάτω:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Τhess Τoday.gr κλιμάκιο της ΕΥΑΘ αλλά και μέλη της διοίκησης ξεκίνησαν την έρευνα μέσα στο υδραγωγείο ενώ μετά τη 1 αποχώρησαν χωρίς να αναφέρουν κάτι στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να ενημερωθούν.

Αμέσως μετά μετέβησαν στη δεξαμενή στην περιοχή της Πολίχνης όπου διαπιστώθηκε από τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου στις 3 τα ξημερώματα, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΥΑΘ στο ThessToday.gr, από που προέρχεται ο ήχος.

Όπως αποκάλυψε πρώτο τις προηγούμενες ημέρες το ThessToday, ο ήχος ξεκινά αργά το βράδυ και πιο έντονα μετά τις 2 τα ξημερώματα που επικρατεί ησυχία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ακούγεται εντός των σπιτιών τους και πολλοί δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Η δικιά τους αυτοψία οδηγεί μέσα στο υδραγωγείο όπου ο ήχος είναι έντονος και υπάρχει τρανταγμός στο έδαφος. Ωστόσο, φάνηκε από τις χθεσινές έρευνες ότι εντοπίστηκε το πρόβλημα από την ΕΥΑΘ.

Σε απόσταση 2 χλμ από τη διασταύρωση των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως εντοπίζεται η πηγή του ήχου. Το συνεργείο πραγματοποίησε δοκιμές στη δεξαμενή της Πολίχνης, 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έντασης του ήχου στα Μετέωρα και ο θόρυβος σταμάτησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. «Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν έκανε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν μέχρι τα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή 2 χιλιομέτρων. Κλείσαμε ουσιαστικά κάποιους μηχανισμούς και μειώθηκε η πίεση του νερού στην περιοχή. Θα το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε 100% στο συμπέρασμα αυτό. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκσκαφή ή αλλαγή μηχανήματος καθώς είναι πρόβλημα συντονισμού. Θέλουμε να κοιμηθούν οι άνθρωποι και συνεχίζουμε την ίδια έρευνα μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα» αποκάλυψαν πηγές της ΕΥΑΘ στο ThessToday.gr.