Για σένα που διστάζεις να κάνεις το εμβόλιο…
Βρείτε μας στο

Ήταν αναμφίβολα το πιο παρεξηγημένο εμβόλιο. Γράφτηκαν πολλά, και ακούστηκαν ακόμα ακόμα περισσότερα για τις παρενέργειες του σκευάσματος της AstraZeneca με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρομοκρατηθεί και να φοβάται να το κάνει. Αλλά και η πλειονότητα όσων το έκαναν στη συνέχεια παραπονιόταν για έντονα συμπτώματα μετά.

Χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να λάμψει η αλήθεια. Μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτει την αλήθεια για τις παρενέργειες των εμβολίων, εξηγώντας με απλά λόγια τι συνέβαινε με όσους παραπονιούνταν για έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα. Ό,τι συνέβαινε δηλαδή με όσους έκαναν το εμβόλιο της AstaZeneca.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τουλάχιστον τα δύο τρίτα των κοινών παρενεργειών που νιώθουν όσοι εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού οφείλονται στο nocebo, το αντίστροφο φαινόμενο του «πλασίμπο» και όχι στο ίδιο το εμβόλιο.

Το nocebo αφορά στην περίπτωση που κάποιος νιώθει δυσάρεστες παρενέργειες, μετά από τη χορήγηση εικονικής θεραπείας, η οποία στην πραγματικότητα δεν περιέχει καμία δραστική ουσία.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, αξιολόγησαν στοιχεία από τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με πλασίμπο κλινικές μελέτες εμβολίων Covid-19, οι οποίες περιλάμβαναν αναφορές για παρενέργειες που είχαν γίνει από σχεδόν 23.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί κανονικά και άλλους τόσους περίπου που είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο.

Μετά την πρώτη δόση, πάνω από ένας στους τρεις (35%) που είχε κάνει ψευδο-εμβόλιο ανέφερε συστημικές παρενέργειες όπως πυρετό, το 20% πονοκέφαλο, το 17% κόπωση και το 16% πόνο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι τα τρία τέταρτα των παρενεργειών της πρώτης δόσης πιθανότατα σχετίζονται με το nocebo.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι συστημικές παρενέργειες στην ομάδα του πλασίμπο ήταν 32% και οι τοπικές 12%, ενώ στην ομάδα του εμβολίου είχαν αυξηθεί σε 61% και 73% αντίστοιχα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι μισές (το 52%) από αυτές τις παρενέργειες στους εμβολιασμένους με δεύτερη δόση, οφείλονταν στο nocebo. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη δεύτερη φορά οι εμβολιασμένοι περίμεναν να έχουν περισσότερες παρενέργειες από την πρώτη δόση και…αυτοδικαιώθηκαν.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Το αποτέλεσμα της έρευνας για το nocebo αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της δύναμης που έχουν οι νοητικοί και ψυχικοί παράγοντες στο να επηρεάσουν έναν άνθρωπο. Και μια δικαίωση ασφαλώς για το πιο παρεξηγημένο εμβόλιο. Εκείνο της AstraZeneca…