Δείχνουν ότι θα νοσήσεις ελαφριά: Τα 2 πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της Όμικρον που μπορεί να είναι τα μοναδικά

Μόνο 5% η Δέλτα στην Αττική

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες στην κοινή γνώμη είναι γιατί ενώ παρατηρείται πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν μειώνεται και ο αντίστοιχος των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη (17/01) με 18.834 κρούσματα οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100, ενώ στις 11/01 για παράδειγμα, με 32.694 κρούσματα ήταν 80. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η πρώτη είναι ότι εν αντιθέσει με την περίοδο των εορτών (που είχαμε φτάσει έως και τα 50.000 κρούσματα), τώρα ανακοινώνονται περίπου τα μισά από αυτά που υπάρχουν στην κοινότητα.

Στην περίοδο των γιορτών οι άνθρωποι είχαν πολύ περισσότερες εξόδους και κοινωνικές επαφές, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν πολλοί περισσότεροι και πολύ πιο συχνά σε αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, κάποιοι εκ των οποίων ακόμα και χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Ο δεύτερος είναι ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις που σημειώθηκαν δύο με τρεις εβδομάδες πίσω, όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα – που όλα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση – βρισκόταν σε έξαρση. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι πια κοντά στο 80%-20%, στις νοσηλείες εκτιμάται ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Θωμαΐδη, η ανάλυση των λυμάτων στην Αττική δείχνει ότι η επικράτηση της Όμικρον στην Αττική «αγγίζει» πια το 95%.

Βάσει των όσων έχουν συμβεί και σε άλλες χώρες, το Υπουργείο Υγείας περιμένει σύντομα μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχει αυξηθεί σημαντικά και το στέλεχος Δέλτα τείνει σιγά-σιγά να εκλείψει από την κοινότητα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την Ευρώπη περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, η τελευταία ισχυρή παραλλαγή του SARS-CoV-2 εμφανίζεται περισσότερο ως κρυολόγημα, ειδικά στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Είναι ηπιότερη – στο μεγαλύτερο βαθμό στους εμβολιασμένους – κι είναι αρκετά δύσκολο να χρειαστεί κανείς κάτι παραπάνω από μερικές μέρες ανάρρωση στο σπίτι για να την ξεπεράσει. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα δύο βασικά συμπτώματα είναι η καταρροή και ο πονοκέφαλος. Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον συσσωρεύεται κυρίως στους ανώτερους αεραγωγούς, σε αντίθεση με τη διείσδυση στους πνεύμονες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τόσο τη μειωμένη θνησιμότητα όσο και ενδεχομένως γιατί προκαλεί συχνά συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ρινική καταρροή και πονόλαιμο.

Μια σειρά μελετών δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλα στελέχη του κορωνοϊού για τους εμβολιασμένους, με την πρώτη επίσημη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι κατά 50% έως 70% χαμηλότερος από ό,τι με την Δέλτα.

Εκτός από την καταρροή και τον πονοκέφαλο, που είναι τα δύο πιο «αναγνωρίσιμα» συμπτώματα της Όμικρον, εξαιρετικά συχνή είναι η εμφάνιση κόπωσης, φτερνίσματος και πονόλαιμου, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη της βρετανικής ερευνητικής ομάδας ZOE COVID Study. Βάσει των αναφορών που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες στην έρευνα τον Δεκέμβριο του 2021, που η μετάλλαξη σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα δημοσιοποίησε μια λίστα με τα 20 συχνότερα συμπτώματα της Όμικρον. Η ρινική καταρροή εμφανίστηκε στο 73% των ασθενών, ο πονοκέφαλος στο 67,5% και ακολουθούν κόπωση (63,5%), φτέρνισμα (60,24%), πονόλαιμος (59,66%), εμμένων βήχας (43,56%), βραχνή φωνή (35,75%), ρίγη (30,41), πυρετός (29,47%) και ζαλάδα (27,89%).

TAGS: