Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, που απ’ ότι γνωρίζουμε είναι καθολική τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο συνιστά θεωρητικά την αρχή του τέλους της πανδημίας, με βάση τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η επικρατούσα εκδοχή είναι ότι η Όμικρον, μια παραλλαγή με μικρότερη νοσηρότητα, επαληθεύει βάσει των ιατρικών ιστορικών δεδομένων, τη φυσιολογική πορεία ενός πανδημικού ιού, που προϊόντος του χρόνου έχει την τάση να αποδυναμώνεται. Η Δέλτα τείνει να εκλείψει – ενδεικτικά ο Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σικάγο, Δρ. Άλισον δήλωσε χθες ότι η εκτίμηση για τα κρούσματα που είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στο Σικάγο αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,3% σε μετάλλαξη Όμικρον – και το φως στο βάθος του τούνελ μοιάζει να είναι κάτι περισσότερο από ορατό.
Είναι όμως έτσι ακριβώς η κατάσταση ή στο τραπέζι υπάρχει ακόμα το απευκταίο σενάριο να μην έχει πει ακόμα ο Sars-CoV-2 την… τελευταία του λέξη; Σύμφωνα με τον διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο, Γιάννη Πρασσά, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που θα δούμε.
«Σχεδόν σίγουρα θα έρθουν και άλλες. Το πότε ακριβώς δεν το ξέρουμε, ούτε το τι χαρακτηριστικά θα έχουν«, εξηγεί και προσθέτει: «Δεν ισχύει αυτό που λένε διάφοροι ότι θα γίνεται ολοένα και ηπιότερος ο ιός. Είναι πιθανότατο να έρθουν παραλλαγές με μεγαλύτερη εγγενή παθολογικότητα από αυτή της Όμικρον (όπως είχε γίνει με την έλευση της Άλφα και της Δέλτα – που ήταν πιο παθολογικές από τις προηγούμενες παραλλαγές). Και μπορεί στην περίπτωση αυτή να ξαναχρειαστούν πιο επιθετικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».
Το μόνο για το οποίο εκφράζεται με βεβαιότητα ο κ. Πρασσάς είναι ότι ο πρώτος κύκλος της πανδημίας ολοκληρώνεται με το πέρας του «εκρηκτικού αυτού κύματος που ζούμε τώρα», καθώς και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο ανοσιακό σημείο μηδέν. «Είναι απίθανο να έρθει μια παραλλαγή που να μπορεί να σβήσει όλες τις γραμμές ανοσίας που έχουμε χτίσει. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορούμε να ακουμπήσουμε την αισιοδοξία μας για την επόμενη μέρα.
Σε άλλα… κακά νέα που κομίζει, εκτιμά ότι «θα έχουμε τραγικά πολλούς θανάτους για πολύ καιρό ακόμα», καθώς και ότι ο «ιός θα μείνει μαζί μας, προσθέτοντας το δικό του έξτρα βάρος στο ήδη τεράστιο κόστος (σε υγεία, οικονομία και ποιότητα ζωής) που πληρώνουν οι κοινωνίες μας ετησίως στο όνομα της ανεξέλεγκτης συμβίωσής μας με τους άλλους ιούς».
Ο καθηγητής είναι πάντως ξεκάθαρος σε ότι αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε: κατάλληλη ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να μπορεί να σηκώσει το προστιθέμενο βάρος και αναβάθμιση των μηχανισμών επιδημιολογικής επιτήρησης, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο και εποπτεία. Αναφέρει ότι οι μάσκες θα πρέπει να μείνουν στο συρτάρι όλων, να διατηρηθεί η αφθονία στα τεστ και να ξεκινήσει άμεσα η συστηματική ανανέωση εξαερισμών δημοσίων χωρών, κάτι το οποίο έχει αναδείξει ως εξαιρετικά σημαντικό και σε προηγούμενες αναρτήσεις του.
Ως είθισται, η ανάρτηση του κλείνει ξανά με προτροπή για εμβολιασμό. Χαρακτηρίζει ως τον επόμενο μεγάλο στόχο τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη το 2022, αλλά δεν παραγνωρίζει τους δύο μεγάλους αντιπάλους σε μια τέτοια επιδίωξη: παραπληροφόρηση και οι δεισιδαιμονίες…