Πώς τελειώνουν οι πανδημίες: Οι αλλαγές στη ζωή μας που βλέπει ο Νικόλας Χρηστάκης το πρώτο καλοκαίρι μετά τον κορωνοϊό
Βρείτε μας στο

Είναι από τους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες που πρώτοι ασχολήθηκαν εκτενώς με την πανδημία του κορωνοϊού σε επίπεδο προβλέψεων για την πορεία της και αλλαγών που θα επιφέρει σε μια σειρά ανθρώπινων δραστηριοτήτων, καθώς και στην κοινωνική ζωή μας. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά και μετά το τέλος της πανδημικής περιόδου.

Και όχι, δεν αναφερόμαστε στον Μπιλ Γκέιτς – άλλωστε το γνωρίζετε ήδη από τον τίτλο – αλλά στον εκ των πιο διάσημων Ελλήνων επιστημόνων, τον Νικόλα Χρηστάκη, καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ του Κονέκτικατ και διευθυντή του Εργαστήριου Ανθρώπινης Φύσης.

Ο 59χρονος επιστήμονας κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής, ενώ το 2009 και το 2010 συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.

Με το βιβλίο του «Το βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», που εκδόθηκε από τον Οκτώβριο του 2020 κιόλας, ο Δρ. Χρηστάκης προφήτεψε εύστοχα πολλά από τα μελλούμενα σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας και τα στάδια που θα απαιτηθούν ώστε αυτή να νικηθεί. Η τελευταία πρόγνωση – που απομένει να επαληθευτεί – είναι αυτή που αναφέρεται στο πρώτο διάστημα της μεταπανδημικής περιόδου, την οποία σχηματικά περιγράφει ο καθηγητής ως «το καλοκαίρι της αγάπης».

Όπως ισχυρίζεται, τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής θα είναι η σεξουαλική απελευθέρωση και ο υπερκαταναλωτισμός. «Αν κρίνουμε από την Ιστορία, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει ο καταναλωτισμός με εκδικητικές διαθέσεις. Οι εποχές λιτότητας που ακολουθούν επιδημίες συχνά έδωσαν τη θέση τους σε περιόδους ασυγκράτητων σπαταλών», αναφέρει ενδεικτικά για το δεύτερο μεγάλο διακριτικό της ανθρώπινης τάσης μετά τη λήξη του παγκόσμιου «συναγερμού».

Σε ότι αφορά το πρώτο, εκτιμά ότι «όταν οι άνθρωποι θα νιώσουν οριστικά απαλλαγμένοι από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, θα αναζητήσουν με μανία τη διασκέδαση και την εκτόνωση». Μια περίοδος μεγάλης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ως αντίδραση στους μακροχρόνιους περιορισμούς, θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη γύρω στο 2024. «Ο κόσμος θα κυνηγήσει τη χαρά της ζωής και θα υπάρχει έντονη σεξουαλικότητα».

Το «καλοκαίρι της αγάπης» ορίζεται ως μια πανσεξουαλική ουτοπία, όπου οι άνθρωποι θα συνευρίσκονται μεταξύ τους με μια πρωτοφανή δίψα για έρωτα και σαρκική επαφή, σπρωγμένοι από τον πόθο να ανακτήσουν την πρωταρχική δύναμη της ζωής. Σε ελεύθερη μετάφραση οι άνθρωποι θα βγάλουν όλα τα… απωθημένα που συσσωρεύτηκαν μέσα τους με τον περιορισμό της διασκέδασης, τη χρήση μασκών και όλα αυτά που στέκουν εμπόδιο στις ετεροφυλικές κοινωνικές συναναστροφές.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την «ξέφρενη δεκαετία του ’20» που ακολούθησε την πανδημία της κινεζικής γρίπης τη διετία 1918-19. «Η ανθρωπότητα θα αφήσει πίσω της την καταπίεση και θα παραδοθεί στην ικανοποίηση των βασικών ζωτικών ενστίκτων. Η σεξουαλική ενέργεια θα είναι, προφανώς, η πρώτη που θα σπάσει τα δεσμά της ανασφάλειας. Ένας άλλος κόσμος σε σχέση με αυτόν που ζήσαμε στα χρόνια της πανδημίας όπου θα κυριαρχούν οι ηδονές, η σπατάλη και η αθρησκία. Στην μετά covid εποχή θα δούμε ένα ατελείωτο πάρτι το οποίο θα γίνει η βαλβίδα αποσυμπίεσης του κόσμου που θα θέλει πίσω τα χρόνια που έχασε μέσα στην πανδημία. Περίπου ό,τι συμβαίνει όταν τελειώνει ένας πόλεμος».

Ο καθηγητής εκτιμά επίσης ότι η μεταπανδημική περίοδος θα διακριθεί επίσης από τεχνολογικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες, θεωρώντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι έχει ενισχύσει τη δημιουργικότητα, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει φανεί στο πραγματικό εύρος.