Καταλαβαίνεις έγκαιρα ότι έχεις Όμικρον: Τα 3 πρώιμα συμπτώματα των πλήρως εμβολιασμένων που «φωνάζουν» ότι μολύνθηκες
Βρείτε μας στο

Η ήπια φύση των συμπτωμάτων της πλειονότητας όσων νοσούν με Όμικρον τους δυσκολεύει να διακρίνουν τον ιό από ένα κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Tim Spector, ο οποίος δημιούργησε το ZOE Symptom Study (το βρετανικό σύστημα που επιτρέπει την ανάλυση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα), περίπου το 50% των «νέων κρυολογημάτων» σήμερα είναι στην πραγματικότητα Covid-19. Το νούμερο δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει εξαφανίζοντας όχι μόνο τη Δέλτα αλλά και τη γρίπη (σχεδόν).

Η μεγάλη παγίδα της Όμικρον όμως αφορά ασφαλώς στον εντοπισμό της. Πολλά άτομα, θετικά στον ιό, δεν το γνωρίζουν ότι νοσούν γιατί είναι ασυμπτωματικά, μολύνοντας έτσι τα πρόσωπα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Έτσι ο φαύλος κύκλος της μετάδοσης συνεχίζεται γι’ αυτό και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι έχουμε μολυνθεί; Ο βήχας, η καταρροή και η κούραση είναι τρία από τα εννέα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που εμφανίζονται σε άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με μια μελέτη στη Νορβηγία.

Ερευνητές στη Νορβηγία διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 111 άτομα που πήραν μέρος σε ένα πάρτι στις 26 Νοεμβρίου 2021, το οποίο έγινε εστία υπερμετάδοσης της Όμικρον. Από την ομάδα που ερευνήθηκε, 66 άτομα επιβεβαιώθηκαν με Covid-19 και 15 θεωρήθηκαν «πιθανά κρούσματα του ιού», σύμφωνα με την Independent.

Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Eurosurveillance υπήρχαν οκτώ βασικά συμπτώματα που παρουσίασε η ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών: βήχας, καταρροή, κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, φτάρνισμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση ήταν στην πραγματικότητα τα τρία κοινά πρώιμα συμπτώματα στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ το φτέρνισμα και ο πυρετός ήταν τα λιγότερο συχνά.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν το τεστ κάποιου δεν έχει θετικοποιηθεί ακόμα (τα self test βγαίνουν ψευδώς αρνητικά στην Όμικρον σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέδη με τη Δέλτα) εφόσον εμφανίζει αυτά τα 3 συμπτώματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Σχεδόν 14.500.000.000 προβολές: Το νο1 βίντεο στην ιστορία του YouTube δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι! (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σχεδόν 14.500.000.000 προβολές: Το νο1 βίντεο στην ιστορία του YouTube δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι! (Vid)

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν προσθέσει επίσης τη ναυτία στη λίστα των συμπτωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον. Αν και το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρές μορφές της νόσου, εξακολουθεί να είναι πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19 ακόμα κι αν έχει πλήρως εμβολιαστεί.