Δεν το λέει τυχαία: Γι’ αυτό ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει μια πιο μεταδοτική και θανατηφόρα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Καμπανάκι από τον μεγιστάνα

Οι συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου πιστεύουν ότι είναι η αιτία των δεινών όλου του πλανήτη. Πίσω από κάθε σεισμό, ιό και καταποντισμό βλέπουν τον Μπιλ Γκέιτς και την επιθυμία του να τσιπάρει όλο τον κόσμο για να ελέγχει τη σκέψη του.

Οι υπόλοιποι, που δεν ανήκουν στη συμπαθή τάξη των υπερψεκασμένων ακούνε με προσοχή τις προβλέψεις του Αμερικανού Μεγιστάνα γιατί (δυστυχώς) σπάνια πέφτει έξω. Ήταν το 2015 όταν ο συνιδρυτής της Microsoft προφήτεψε την εξάπλωση μίας πανδημίας, όπως αυτή του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ted Talk, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διοργανώνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν.

Ο Γκέιτς είχε εκτιμήσει τότε ότι ένας ιός θα μπορούσε να προσβάλλει τον άνθρωπο και μάλιστα με άμεσο και εύκολο τρόπο, όσο εκείνος θα βρίσκεται στο αεροπλάνο ή σε ένα κατάστημα, προειδοποιώντας παράλληλα για το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα πανδημία.

Ο 65χρονος μεγιστάνας, επανέρχεται προειδοποιώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ενός νέου, πιο μολυσματικού και θανατηφόρου στελέχους του ιού είναι άνω του 5%: «Διατρέχουμε ακόμη κίνδυνο αυτή η πανδημία να παράξει μία παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα. Δεν είναι πιθανό, δεν θέλω να είμαι φωνή καταστροφής και απαισιοδοξίας, όμως κυμαίνεται πολύ πάνω από το 5% ο κίνδυνος να μην έχουμε δει καν ακόμη τα χειρότερα αυτής της πανδημίας» τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Δεν το λέει τυχαία

Το timing της συνέντευξης Γκέιτς μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο συνιδρυτής της Microsoft αφενός βλέπει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ηγετών, αφετέρου η πλειονότητα των χωρών επιστρέφει στην προ covid κανονικότητα, θεωρώντας ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Τι σημαίνει αυτό;

Λιγότερα μέτρα, εφησυχασμός και χαλάρωση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Ότι ζητάει ένα νέο στέλεχος για να αναπτυχθεί δηλαδή…

Στο βιβλίο του για την πανδημία ο Γκέιτς συνιστά στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ετοιμάσουν ειδικές ομάδες που θα έχουν επιδημιολόγους και μηχανικούς υπολογιστών για να μπορούν να προβλέψουν και να βοηθήσουν σε έναν μελλοντικό κίνδυνο. Αυτό το σχέδιο, όπως λέει, θα μπορεί να στηριχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μπορεί να στοιχίζει 1 δις δολάρια τον χρόνο.

Την ώρα που ο Γκέιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χτυπάει το δικό του καμπανάκι τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό καθώς πολλές χώρες έχουν μειώσει τον αριθμό των τεστ και έτσι δεν παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας.