«Ανακοινώνουμε χιλιάδες κρούσματα αλλά...»: Ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί τα 3 λάθη που οδηγούν την Ελλάδα στον γκρεμό
Βρείτε μας στο

Ο κορωνοϊός ακόμα βρίσκεται στη ζωή μας κι όπως δείχνουν τα πράγματα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια μαζί μας. Ο ΠΟΥ προετοιμάζει τις χώρες και τον κόσμο για τη συνύπαρξη τους με τον ιό την ώρα που τα υπερματαδοτικά στελέχη της Όμικρον συνεχίζουν να μολύνουν τους πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Την ώρα όμως που όλοι συμφωνούν ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί και είναι πλέον διαχειρίσιμος ένα άλλο χτύπημα ανησυχεί τους επιστήμονες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο λόγος για την ευλογιά των πιθήκων η οποία τις τελευταίες μέρες είναι πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων.

Το σκηνικό γνώριμο. Εκείνοι που είχαν κλείσει… στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ την περίοδο του κορωνοϊού παίρνουν ξανά θέση για να μιλήσουν για την ευλογιά των πιθήκων. Το κάνουν χωρίς ακόμα να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το αν ο βαθμός μεταδοτικότητας θα είναι ο ίδιος με τον κορωνοϊό, αλλά και για το μέγεθος του κινδύνου.

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης, με την ψύχραιμη φωνή που γνωρίσαμε εν μέσω πανδημίας τολμά να πει αυτό που οι άλλοι αποφεύγουν. Τολμά να πει στον κόσμο ότι ούτε ο ίδιος, ούτε οι άλλοι επιστήμονες που βγαίνουν στα κανάλια έχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να μιλήσουν με σιγουριά για την ευλογιά των πιθήκων.

Γι’ αυτό διαχωρίζει τη θέση του από όσους βγαίνουν ξανά στις εκπομπές σκορπώντας τρόμο και αβεβαιότητες με ένα status που τα λέει όλα σε λίγες γραμμές. Διαβάστε τι έγραψε ο καθηγητής στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για την ευλογιά των πιθήκων και την επικοινωνία της επιστήμης:

Το μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία της επιστήμης!

Οι συνεργάτες της κλινικής μας μετά από δύο χρόνια νοσηλείας ασθενών με κορονοιό, μελετώντας καθημερινά τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία και ασκώντας την ειδικότητα της Πνευμονολογίας που ιστορικά συνδέεται με μια άλλη μεταδοτική λοιμώδη νόσο τη φυματίωση, αναζητούν τις βεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας μέσα από τη εμπειρία και γνώση.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Τις τελευταίες ημέρες, στις δικαιολογημένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ευλογιά, τις ηπατίτιδες, και τις πιθανές νέες πανδημίες , κάποιοι “επιστήμονες ” απαντούν με ευκολία, χωρίς εμπειρία και ίσως επαρκείς γνώσεις , σκορπώντας και πάλι αβεβαιότητες.

Τελειώνοντας δηλώνω υπεύθυνα, ότι το μόνο κοινό που έχω με την ευλογιά των πιθήκων, είναι ότι συμπίπτει η ανακάλυψή της με το έτος γέννησής μου.