Αναγέννηση καρδιάς: Η επιστήμη βρήκε τη συνταγή για το «θαύμα» που αναζητούσε τόσα χρόνια

Το προσδόκιμο ζωής της ανθρωπότητας θα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα γερό... limit up.

Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Η εμφύτευση νέων κυττάρων στην καρδιά ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα αποτύγχανε ξανά και ξανά, καθώς το 99% των νέων κυττάρων δεν παραμένουν στη θέση τους και τελικά δεν επιβιώνουν, με αποτέλεσμα η ζημιά στην καρδιά να διατηρείται.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται κάθε χρόνο περισσότερες από 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω καρδιακών προσβολών – μία κάθε πέντε λεπτά. Η ιατρική πρόοδος βοηθά ώστε να επιβιώνουν πάρα πολλοί καρδιοπαθείς, όμως η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αναγέννησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιζώντες κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας.

Τώρα όμως, μετά από χρόνια προσπαθειών και αναζήτησης λύσεων, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έφτασαν σε μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης. Μοιάζει με θαύμα, αλλά ο όρος «αναγέννηση καρδιάς» δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα τζελ που μπορεί να διοχετευθεί με ένεση σε μια παλλόμενη καρδιά, βοηθώντας τα κύτταρά της να αναπτύξουν νέο ιστό. Κοινώς, είναι σαν να παίρνεις μια γόμα και να σβήνεις την ανορθογραφία που έχει προκύψει.

Το τζελ αποτελείται από πεπτίδια (αμινοξέα) τα οποία συνιστούν τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί μεταφέρει κύτταρα στην καρδιά και να βοηθήσει να αναπτυχθούν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί μετά το έμφραγμα.

Το τζελ εγχέεται αρχικά στην καρδιά σε μορφή υγρού και στερεοποιείται καθώς αρχίζει να… μπολιάζει κύτταρα στην καρδιά φροντίζοντας τα κύτταρα να μείνουν στην θέση τους και να αναπτυχθούν. Όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν το τζελ σε υγιή ποντίκια διαπίστωσαν ότι το τζελ παρέμεινε στην καρδιά για δύο εβδομάδες.

Για να αποδείξουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι το τζελ μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη φυσιολογικού καρδιακού μυϊκού ιστού. Όταν πρόσθεσαν στο τζελ ανθρώπινα κύτταρα που είχαν «επαναπρογραμματιστεί» ώστε να γίνουν καρδιακά μυϊκά κύτταρα, αναπτύχθηκαν σε ένα δισκίο για τρεις εβδομάδες και άρχισαν να χτυπούν αυθόρμητα.

Υπέρηχοι της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογραφήματα (που μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς) σε ποντίκια, επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του τζελ. Για να κατανοήσουν βαθύτερα το μηχανισμό και να δείξουν ότι αναπτύσσεται νέος μυϊκός ιστός, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν το τζελ σε ποντίκια που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

«Αν και είναι ακόμη νωρίς, οι δυνατότητες που έχει αυτή η νέα τεχνολογία να βοηθήσει στην αποκατάσταση των καρδιών που καταρρέουν μετά από καρδιακή προσβολή είναι τεράστιες», δήλωσε η Κάταριν Κινγκ, επικεφαλής της έρευνας που υποστηρίζεται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το τζελ θα αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθούν μια κατεστραμμένη καρδιά να αναγεννηθεί».

Βλέποντας στο προσεχές μέλλον, ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο BHF, πρόσθεσε ότι αυτά τα τζελ θα μπορούσαν σε λίγα χρόνια να γίνουν η ρουτίνα των καρδιολόγων.

«Έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τα καρδιακά επεισόδια και σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ επιβιώνουν. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν με κατεστραμμένη καρδιά και κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η νέα ενέσιμη τεχνολογία αξιοποιεί τις φυσικές ιδιότητες των πεπτιδίων για να λύσει ένα από τα προβλήματα που εμπόδιζαν αυτό το είδος θεραπείας για χρόνια. Εάν τα οφέλη επαληθευτούν σε περαιτέρω έρευνα και στη συνέχεια σε ασθενείς, αυτά τα τζελ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό συστατικό μελλοντικών θεραπειών για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από καρδιακές προσβολές».

Η καρδιακή δυσλειτουργία είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως και σε περίπτωση που αυτή η θεραπεία κριθεί και στην πράξη αποτελεσματική, το προσδόκιμο ζωής της ανθρωπότητας θα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα γερό… limit up.

TAGS: