Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, έως… συνωστισμού σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και η – προϊούσης του χρόνου – φυσιολογική αποδυνάμωση της ανοσίας, έχουν ως γνωστόν συνθέσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού, το οποίο πλήττει όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν ξεκινήσει να δέχονται ορδές τουριστών.
Ειδικοί προειδοποιούν για εκτόξευση μολύνσεων το καλοκαίρι, λόγω φυσικά και της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Προφανώς το καμπανάκι έχει χτυπήσει και για την Ελλάδα, με τον αριθμό των κρουσμάτων από τη Δευτέρα (13/06) έως την επόμενη Δευτέρα (20/06) να έχει υπερδιπλασιαστεί. Από τα 4.832 θετικά κρούσματα φτάσαμε στα 12.537, ενώ η τελευταία καταμέτρηση, αυτή της Τρίτης (21/06) «απέφερε» 10.528 νέα κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Μύκονος (50,89%) και η Σαντορίνη (33,51%) είναι τα νησιά με τον υψηλότερο δείκτη θετικότητας στη χώρα.
Ο δείκτης θετικότητας είναι το ποσοστό των τεστ που βγαίνει θετικό στον covid-19 στο σύνολο των διαγνωστικών ελέγχων. Ακολουθούν Μήλος (32,31%), Πάρος (23,81%), Κάρπαθος (21,37%), Κως (19,77%) και Νάξος (17,52%), ενώ σε υψηλά όρια βρίσκεται και η Κρήτη, με το Ηράκλειο στο 16,36% και τα Χανιά στο 14,55%.
Παρότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας είναι καθησυχαστικό, κάνοντας λόγο για «απολύτως ελεγχόμενη» αύξηση κρουσμάτων και για αμελητέα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο και δεν είχε βαριές νοσηλείες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης, αλλά οι… καχύποπτοι έχουν συνδέσει ήδη αυτή τη βεβαιότητα με την προεκλογική περίοδο και την ανάγκη να εισρεύσει ζεστό συνάλλαγμα στη χώρα.
Το ζήτημα είναι τι είδους ρίσκα είναι διατεθειμένη να πάρει η κάθε χώρα για τις εκάστοτε δημόσιες δομές υγείας. Στην Ιταλία για παράδειγμα δεν τους ενδιαφέρει αν ο τουρίστας θα φοράει μάσκα στα δημόσια μέσα μεταφορών. Η υποχρέωση χρήσης μάσκας FFP2 παρατάθηκε στα Μ.Μ.Μ. (με εξαίρεση τα αεροπλάνα) έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Έξι από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν ενταχθεί ήδη (ξανά) στην κατηγορία«υψηλού» κινδύνου.
Και η Γερμανία στον ίδιο δρόμο θα βαδίσει, αν υιοθετηθεί η πρόταση του πρόεδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος συνέστησε την ταχεία εφαρμογή μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών. Υπενθυμίζουμε ότι στη Γερμανία έχει πάψει από τις αρχές Απριλίου να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ συνέστησε στους πολίτες της χώρας να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, Μ.Μ.Μ. και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους ηλικιωμένους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση, καθώς μόνο το 1/4 απ’ όσους προβλεπόταν το έχει κάνει ήδη.
Ο κόσμος ασφαλώς έχει κουραστεί, αλλά αν οι εξελίξεις καταστήσουν το νέο κύμα covid ανεξέλεγκτο, μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να εισακουστεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία έκρουσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι του κινδύνου. «Δεν είναι δυνατόν να μην φοράει μάσκα στο αεροπλάνο ούτε καν η αεροσυνοδός, όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα. Ήδη σε άλλες χώρες υπάρχουνπροβλήματα με τις μετακινήσεις και ακυρώνονται πτήσεις επειδή νοσούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές», είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας και τη διάσταση της ζημιάς σε επίπεδο τουρισμού, σε περίπτωση που παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια.