«Θα κλειστούμε ξανά σπίτια μας αν…»: Ο καθηγητής Χρηστάκης έχει ένα καλό κι ένα πολύ κακό νέο για το τέλος του κορωνοϊού

Ο καθηγητής έχει πέσει μέσα σε όλες του τις προβλέψεις από την αρχή της πανδημίας

Ο Νικόλας Χρηστάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του συνεδρίου Nostos Health το οποίο οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε πολλά και ενδιαφέροντα για την πανδημία.

Το πολύ καλό νέο που κομίζει ο καθηγητής αφορά στο τέλος της εφιαλτικής και πιο δύσκολης πρώτης περιόδου του κορωνοϊού. Ήταν η φάση της διασποράς του ιού και της ανάπτυξης ανόσιας από τον πληθυσμό: «Από το 2022 και μετά ζούμε την δεύτερη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε να διαχειριστούμε το σοκ της πανδημίας». Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη τη συγκεκριμένη περίοδο οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες για καιρό ακόμα, η οικονομία θα δοκιμάζεται και τα ταξίδια δεν θα είναι όπως παλιά.

Η δεύτερη αυτή φάση της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 1,5 χρόνο ακόμα. Από το 2024 και μετά η ανθρωπότητα θα βιώσει την εποχή μετά την πανδημία που θα μοιάζει πολύ με την προ κορωνοϊού κανονικότητα. Όσο για τον ιό δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα είναι λιγότερο επικίνδυνος:

«Θα είναι ένας ενδημικός ιός, ένα κρυολόγημα που θα περνάει αλλά απαιτούνται συνολικά πάνω από 5 χρόνια για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Υπάρχει όμως κι ένα πολύ κακό σενάριο που ανέφερε ο κ. Χρηστάκης. Συγκεντρώνει μεν λίγες πιθανότητες, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί. Μιλάμε για το σενάριο εμφάνισης μιας νέας πιο θανατηφόρας μορφή του ιού, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στα εμβόλια. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι από 1% έως το 10 % σύμφωνα με τον καθηγητή:

«Γεγονός που αν συμβεί θα γυρίσουμε πίσω στην αρχή. Αν ξαφνικά προκύψει μια νέα παραλλαγή του ιού η οποία θα είναι πιο επικίνδυνη ή δεν θα την πιάνουν τα εμβόλια, θα πρέπει να κλειστούμε ξανά σπίτι μας και να περιμένουμε την φαρμακοβιομηχανία να βγάλει νέο εμβόλιο. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές, αλλά δεν αποκλείω να συμβεί».

Το πιο σημαντικό ο καθηγητής Χρηστάκης το κράταγε για το τέλος. Με τους πολίτες να έχουν χαθεί στη… μετάφραση των επιδημιολόγων οι οποίοι δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν είναι αναγκαίο να γίνει η 4η δόση, η πρόταση του καθηγητή ίσως τους δίνει μια διέξοδο:

«Το Σεπτέμβριο στην Αμερική θα κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο, από την Moderna, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις παραλλαγές της Όμικρον. Εάν έπρεπε να κάνω την τέταρτη δόση – και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη – πιθανότατα θα περίμενα έως το Οκτώβρη για να κάνω αυτή τη δόση με το νέο εμβόλιο».