Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του κορωνοϊού: Αυτά είναι τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για covid-19
Βρείτε μας στο

Σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε, το ζήτημα της διατροφής γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Για πολλούς ο κορωνοϊός ήταν το wake up call ώστε να αρχίσουν να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Από ανάγκη φυσικά, όχι επιλογή. Για αρκετούς όμως αυτή η ανάγκη δεν ήρθε με τον κορωνοϊό. Ήρθε με την περιβαλλοντική κρίση. Και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για το σύνολο πληθυσμών σε πολλές χώρες της Δύσης, είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πανθομολογούμενα η κορυφαία διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να φροντίσει τον οργανισμό του και ο οργανισμός του να του το ανταποδώσει σε εποχές που εμφανίζονται ιοί τέτοιας μορφής.

Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την covid-19. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Στην αντίπερα όχθη η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, European Journal of Nutrition.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Ράπτης, Αναστασία Θανοπούλου, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Σταυρούλα Πάσχου, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνόψισαν τα πιο σημαντικά συμπεράσματα.

Στη μελέτη αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της μόλυνσης από covid-19 και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Πιο συγκεκριμένα τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας τους: Κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, fast food παντός είδους και συσκευασμένα τρόφιμα (μπισκότα, κέικ, αλμυρά σνακ κλπ).

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό καθώς σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι συμμετέχοντες στο δεύτερο, τρίτο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα είναι ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα αυξάνουν τον δείκτη μάζας του σώματος, οδηγούν σε παχυσαρκία που είναι ο νούμερο 1 επιβαρυντικός παράγοντας για τις ηλικίες 18-49.