Δεν έχει μείνει ούτε… ράντσο: Ο προορισμός με 100% πληρότητα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Βρείτε μας στο

Μπορεί η ενεργειακή κρίση και ο καλπάζων πληθωρισμός να έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται… λεφτά υπάρχουν.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι για πολλές οικογένειες η κατάσταση είναι πλήρως διαχειρίσιμη. Το πιστοποιούν οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (πέφτει Παρασκευή). Σε μια περίοδο δηλαδή που θεωρείται off season και θα περίμενε κανείς ότι η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα θα είχε βάλει χαλινάρι στην επιθυμία πολλών για εξόρμηση.

Αντ’ αυτού τι έχουμε; Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τον Οκτώβριο «εκπληκτικό μήνα για τον ελληνικό τουρισμό», προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αγγίζει το 100%.

Οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο για τα δημοφιλή νησιά που συνεχίζουν την σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο, όσο και για τους προορισμούς του ορεινού όγκου που κάνουν αυτή την περίοδο την εκκίνηση της χειμερινής σεζόν. Και είναι μια περιοχή αυτής, της δεύτερης κατηγορίας, στην οποία δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

And the winner is… Ορεινή Ναυπακτία. Χαλάλι της δηλαδή, διότι πρόκειται πραγματικά για ένα συναρπαστικό προορισμό – προσκύνημα για τους φυσιολάτρες. Ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια και με τους Μόρνο και Εύηνο να την «ποτίζουν», η περιοχή που προσδιορίζεται ως Ορεινή Ναυπακτία και συνορεύει με τη Φωκίδα, περιλαμβάνει περισσότερα από 50 χωριά, που κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και λόγγους με καστανιές. Τα μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά είναι ακόμη βατά. Περνούν μέσα από ρεματιές και αξέχαστα τοπία, ενώ οι δασικοί δρόμοι σε οδηγούν στην καρδιά των βουνών και η διαδρομή γύρω από την Ευηνολίμνη αποτελεί το απόλυτο χάι-λάιτ.

Το τουριστικό hot spot της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι το μοναδικό στο οποίο δεν θα πέφτει καρφίτσα ανήμερα της εθνικής επετείου. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, στο Πήλιο, στη Μάνη, στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην Αράχωβα οι πληρότητες ξεπερνούν το 90%, ενώ στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα το 95%. Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και σε Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Αρίστη.

Ισχυρή είναι η ζήτηση και για αεροπορικά ταξίδια ενόψει του τριημέρου, τόσο για ελληνικούς προορισμούς, όσο κυρίως για το εξωτερικό. Στο εσωτερικό, τα σκήπτρα της ζήτησης κρατούν η Θεσσαλονίκη, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και η Ρόδος, υπολογίζοντας ως αφετηρία την Αθήνα. Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ξανά βέβαια από Αθήνα, οι κρατήσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι προς Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Γενεύη, Κοπεγχάγη, Λισσαβώνα, Βενετία, Πράγα και Βερολίνο.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Παράγοντες του τουρισμού να αναφέρουν ότι η κίνηση το φετινό Οκτώβριο μπορεί να ξεπεράσει και τις επιδόσεις του αντίστοιχου μήνα του 2019. Φαίνεται όμως ότι γενικώς το ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2019 τείνει να αποτελέσει παρελθόν. Το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά παραγωγικό και στον ίδιο ρυθμό κινείται, τηρουμένων των αναλογιών και το φθινόπωρο.

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε ότι όλα συνηγορούν στη δημιουργία ενός νέου ρεκόρ. «Ο προϋπολογισμός του 2022 προέβλεπε 15 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό. Όχι μόνο τα ξεπεράσαμε, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε αρκετά πάνω από τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.