Μήπως όλη αυτή η αντι-ρωσική υστερία βγάζει πιο δυνατό τον Πούτιν;
Βρείτε μας στο

Από την ευρεία μάζα, έχει «ξεχαστεί». Είναι λες και συνέβη κάτι, κάπου, κάποτε, μα σε ένα παράλληλο, θαρρείς, σύμπαν από το δικό μας και πλέον δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί. Ένα κακό όνειρο, μια σύντομη παρένθεση πριν επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».

Μόνο που η πολυθρύλητη κανονικότητα είναι κατακερματισμένη και το όνειρο δεν είναι τίποτ’ άλλο από απτός εφιάλτης: ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται για 8ο μήνα και φτάνουμε πια στο σημείο που άπαντες φοβόντουσαν.

Αναφερόμαστε στον επικείμενο χειμώνα, ο οποίος σε ενεργειακό επίπεδο αναμένεται να είναι… τραγωδία, και όλοι συμφωνούν πως (τουλάχιστον γι’ αρκετές χώρες της Ευρώπης) θα είναι ο χειρότερος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Ταϊβάν

Η κατάσταση στην παρούσα φάση μπορεί να παρουσιαστεί- εν συντομία και με τεράστια άλματα απλοποίησης- ως εξής: οι Ουκρανοί αρχίζουν ν’ απωθούν τους Ρώσους από τα εδάφη τους, την στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δε δείχνει καμία μα καμία διάθεση για ν’ αποσυρθεί. Οι απειλές ένθεν κι ένθεν δίνουν και παίρνουν, με τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου να κρέμεται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το κεφάλι σύσσωμης της ανθρωπότητας.

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση ήρθε και η ανεξήγητη (;) κίνηση της Κίνας, η οποία περιέπλεξε τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό και φέρνει στο νου περίεργες, δυσοίωνες σκέψεις: η πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία, με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, ζητάει από τους πολίτες της ν’ αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό από τα ουκρανικά εδάφη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα με τους Κινέζους... (Pic)

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Το ακόμα πιο «ύποπτο» είναι πως δε δίνεται κανενός είδους εξήγηση γι’ αυτή την οδηγία, παρά μονάχα τονίζεται πως ζητάνε κάτι τέτοιο από τους συμπατριώτες τους για «λόγους ασφαλείας», καθώς έχουν αυξηθεί τα επίπεδα επικινδυνότητας εξαιτίας του πολέμου. Στο έγγραφο, μάλιστα, η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο (15/10) και κοινοποιήθηκε σε όλους τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, διευκρινίζεται πως όποιοι… συμμορφωθούν και αποφασίσουν να φύγουν, θα οδηγηθούν μαζί με τη διπλωματική αποστολή πίσω στη Κίνα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα με τους Κινέζους... (Pic)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα με τους Κινέζους... (Pic)

Το κομβικό ερώτημα εδώ, φυσικά, είναι ένα και μόνο ένα: για ποιο λόγο η Κίνα ζητάει κάτι τέτοιο από τους πολίτες της;

Το «εύκολο» (μα όχι απαραίτητα σωστό, μιας και παραείναι προφανές) συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η Κίνα- δεδομένων των σχέσεων που διατηρεί (και) με την Ρωσία- έχει εκ των έσω πληροφόρηση για επερχόμενο χτύπημα στο Κίεβο και σ’ άλλες πόλεις της Ουκρανίας και θέλοντας να προστατέψει τους Κινέζους τους ζητάει να φύγουν όσο είναι καιρός.

Το συγκεκριμένο σενάριο- που ευελπιστούμε ν’ αποδειχτεί συνωμοσίας- «κουμπώνει» με τις απειλές που εκτοξεύει συνεχώς το Κρεμλίνο περί πυρηνικής επίθεσης και, πράγματι, θα μπορούσε να είναι μια λογική (ή λογικοφανής) εξήγηση για την έκδοση της συγκεκριμένης οδηγίας.

Φυσικά, κάθε εχέφρων άνθρωπος απεύχεται να είναι αυτή η αλήθεια, αφού αυτό θα έκανε αυτομάτως τον ζόφο ακόμα πιο ερεβώδη και η κατάσταση θα εκτραχυνόταν σε ανυπολόγιστο βαθμό.

Είναι δεδομένο, πάντως, πως ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το «Εγκαταλείψτε την Ουκρανία» που είπε, κατ’ ουσίαν, η Κίνα στους πολίτες της, θα το μάθουμε πολύ σύντομα.

Ελπίζουμε, μονάχα, να έχουμε πέσει τελείως, μα τελείως έξω…