6 εκατ. κάτοικοι ταυτόχρονα χωρίς ρεύμα: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ξεκινά μπλακ άουτ για να εξοικονομηθεί ενέργεια
Βρείτε μας στο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ενεργειακό πεδίο και ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστρώσει πλάνο για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο τους χειμερινούς μήνες, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Στη Γαλλία μάλιστα, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στα σχέδια της και την πιθανότητα να υπάρξουν ωριαίες διακοπές ρεύματος με στόχο να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ενέργεια.

Αυτά τα νέα έχουν ασφαλώς αναστατώσει τους Γάλλους πολίτες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 60% του πληθυσμού της χώρας αναμένεται να επηρεαστεί τουλάχιστον μια φορά από τις διακοπές ρεύματος. Αν η γαλλική κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να κατεβάσει τους διακόπτες, αναμένεται τουλάχιστον έξι εκατομμύρια Γάλλοι να μένουν ταυτόχρονα χωρίς ρεύμα για μία ώρα. Το ρεύμα θα πέφτει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και εκ περιτροπής σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη στείλει σχετικές οδηγίες στις Νομαρχίες για το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας και τις ώρες που θα κλείνουν οι διακόπτες. Από τα μπλακ άουτ εξαιρούνται τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και οι πυροσβεστικοί σταθμοί. Αντίθετα, συμπεριλαμβάνονται κανονικά οι εκπαιδευτικές δομές.

Οπως είναι φυσικό, στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί ανησυχία και υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους Γάλλους πολίτες, τονίζοντας πως η EDF (γαλλική δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού) είναι υποχρεωμένη να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια. «Δεν υπάρχει λόγος για πανικός, είναι εντελώς φυσιολογικό να προετοιμάζεται η κυβέρνηση για μια ακραία κατάσταση, γιατί τα χρόνια μας έχουν δείξει ότι μερικές φορές μπορεί να συμβεί το αδιανόητο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.