Μπλακ άουτ στο ρεύμα: Τα 2 μέτρα που θα ληφθούν άμεσα αν το το κακό σενάριο επιβεβαιωθεί
Βρείτε μας στο
Newsroom

Μπλακ άουτ στο ρεύμα: Τα 2 μέτρα που θα ληφθούν άμεσα αν το το κακό σενάριο επιβεβαιωθεί

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα

Όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για το δύσκολο χειμώνα του 2023, με στόχο την ενεργειακή της επάρκεια, ακόμη και στο ακραίο σενάριο, που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, πως τουλάχιστον για το φετινό χειμώνα, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με την την ηλεκτροδότησή τους.

Η Ελλάδα εφοδιάζεται με ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream. Επίσης, παραλαμβάνει μικρότερες ποσότητες από τον αγωγό TAP, ενώ βασική πηγή ανεφοδιασμού είναι ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.

Ακόμη, προστέθηκε μία πλωτή δεξαμενή LNG για να αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή οι λιγνιτικές μονάδες να αυξήσουν την παραγωγή ρεύματος για να αναπληρώσουν ποσότητες από τα εργοστάσια φυσικού αερίου.

Εξάλλου, πρέπει να προσθέσουμε και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη γαλλική TotalEnergies, για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 Twh.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποδειχθούν αρκετά για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, θα μπει σε εφαρμογή το εναλλακτικό πλάνο της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, που προβλέπει περικοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές μη αστικού ιστού και βιομηχανίες.

Κύριο μέλημα είναι να μη μείνουν χωρίς ρεύμα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Αν όμως η κατάσταση το απαιτεί, τότε δεν αποκλείεται και η εκ περιτροπής διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτια και μαγαζιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις διακοπές ρεύματος θα εξαιρεθούν τα νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)