Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στη δίνη των αποκαλύψεων για το Qatar Gate με την εμπλοκή και μίας Ελληνίδας πολιτικού της, Εύας Καϊλή, η οποία κρατείται προσωρινά και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Οι φωτογραφίες, που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές, με τις ξεχειλισμένες από χιλιάδες ευρώ βαλίτσες κάνουν το γύρω του κόσμου και εύλογα το πρώτο ερώτημα, που έρχεται στο μυαλό του μέσου πολίτη, είναι πόσα χρήματα βγάζει ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να μπει στον πειρασμό να δωροδοκηθεί;
Ο μεικτός μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 ανέρχεται στα 9.386,29 ευρώ. Ωστόσο, μαζί με τα ημερήσια επιδόματα που απολαμβάνει και τα κατ’ αποκοπή έξοδα, ουσιαστικά διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ!
Και οι 705 ευρωβουλευτές παίρνουν ακριβώς τον ίδιο μισθό. Από αυτόν αφαιρούνται ένας ευρωπαϊκός φόρος και τα ασφάλιστρα. Επομένως ο καθαρός μηνιαίος μισθός είναι στα 7.316,63 ευρώ. Παράλληλα, κάθε ευρωβουλευτής αποζημιώνεται με 338 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα, φτάνει απλά να βάλει την υπογραφή του στην κατάσταση παράστασης στις συνεδριάσεις, στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Εν ολίγοις, ένας συνεπής ευρωβουλευτής, που απουσιάζει μόνο τα Σαββατοκύριακα από το κοινοβούλιο, προσθέτει άνετα στο μηνιαίο καθαρό του εισόδημα άλλες 7.000 ευρώ.
Όμως τα επιδόματα δεν σταματούν εκεί. Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται μηνιαίως άλλα 4.778 ευρώ για έξοδα γραφείου (τηλέφωνο, υπολογιστές internet κτλ.) και άλλα γενικά επαγγελματικά έξοδα, όπως η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Το πρόβλημα με αυτά τα χρήματα είναι πώς δεν υπάρχει διαφάνεια στο πώς και πού ξοδεύονται από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι.
Θεωρητικά, ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστρέφεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, συνεπώς το επίδομα μετατρέπεται σε έναν πρόσθετο μισθό.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα έξοδα μετακίνησης, καθώς στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης. Επίσης, για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, λαμβάνουν ετησίως έως και το ποσό των 4.716 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν έξοδα ταξιδιών και στέγασης.
Εξάλλου, το κοινοβούλιο παρέχει στους ευρωβουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, αλλά και επίσημα οχήματα κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων σε αυτές τις δύο πόλεις.
Η κουβέντα για το αν είναι υψηλοί οι μισθοί των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ατέρμονη. Η αλήθεια είναι πως ο ακαθάριστος μισθός από μόνος του δεν είναι υψηλότερος συγκριτικά με τα δεδομένα που επικρατούν στο Βέλγιο και ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως λοιπόν, «υπάρχουν και ορισμένοι βουλευτές, για τους οποίους ο μισθός μπορεί να μην επαρκεί και τότε ο πειρασμός της δωροδοκίας αυτόματα είναι μεγαλύτερος», υποστηρίζει Wouter Wolfs, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven.