Απλησίαστα για το 80% του πληθυσμού: Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης που το ενοίκιο έχει φτάσει στον Θεό

Το ράλι των τιμών δεν έχει σταματήσει τα τελευταία δυο χρόνια.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων. Ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και ύστερα, τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί σε σημεία που τα προηγούμενα χρόνια, εάν κάποιος ισχυριζόταν ότι ένα δυάρι 65 τετραγωνικών θα έφτανε να νοικιάζεται 870 ευρώ, το λιγότερο θα τον χλεύαζαν.

Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων δεν έχουν αυξηθεί μόνο στην Αθήνα, αλλά αναλογικά σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά και στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα πραγματικότητα στις τιμές των ενοικίων είναι τέτοια όπου οι ενδιαφερόμενοι δυσκολεύονται σε τέτοιο βαθμό να καταβάλλουν το απαιτούμενο μίσθωμα, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να απαιτείται το μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρος ο μισθός προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Το πρόβλημα βέβαια δεν σταματάει εδώ, από τη στιγμή που στα υπέρογκα ποσά των ενοικίων προστίθενται αναπόφευκτα τα λεγόμενα πάγια που έχει κάθε μήνα ένα νοικοκυριό, όπως οι λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, αερίου που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ εάν προστεθεί και η γενικότερη ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, συνθέτουν μια κατάσταση η οποία μοιάζει να απευθύνεται οχι στους ελληνικούς μισθούς, αλλά σε αυτούς χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η έκρηξη αυτή στις τιμές των ενοικίων στη συμπρωτεύουσα, οφείλεται στον πιο βασικό οικονομικό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή η προσφορά ακινήτων είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση για ενοικίαση, αφού σε κάποιες περιοχές μπορεί να μην υπάρχουν και καθόλου σπίτια. Το πρόβλημα κάνει ακόμη μεγαλύτερο η βραχυχρόνια μίσθωση που σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, κάνει ακόμα λιγότερα τα προσφερόμενα ακίνητα ενώ άλλο ένα πρόβλημα είναι η παλαιότητα πολλών σπιτιών όσον αφορά την ενέργεια.

Σύμφωνα με τη Voria.gr, αποτέλεσμα του παραπάνω είναι όσα σπίτια είναι νεόδμητα, απαιτούν χρυσά συμβόλαια ενώ τον κανόνα ακολουθούν και τα πιο παλιά οικήματα, ιδίως όσα είναι ανακαινισμένα ή βρίσκονται κοντά σε κάποιο μελλοντικό σταθμό του μετρό. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως κάποιοι ιδιοκτήτες ζητούν ένα συγκεκριμένο ενοίκιο πριν χτιστεί το μετρό με συμφωνία να αυξηθεί το ενοίκιο έως και 50% όταν ξεκινήσει και λειτουργεί το μετρό.

Παραδείγματα

Τα παραπάνω μπορούν να επιβεβαιωθούν με μια απλή αναζήτηση σε σχετικές σελίδες του διαδικτύου. Ακολουθούν παραδείγματα μεσαίων διαμερισμάτων (70 έως 80 τμ, κάποια εξ αυτών είναι ανακαινισμένα μερικώς ή ολικώς) όπως αυτά αναφέρονται σε αγγελίες καταχωρημένες σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων. Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κατοικίες σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο είναι δυσεύρετα και σε κάποιες περιπτώσεις… αφημένα στη φθορά του χρόνου.

  • Διαμέρισμα 80 τμ, στο ιστορικό κέντρο, με θέα στη θάλασσα, επιπλωμένο και ανακαινισμένο, νοικιάζεται προς 1.500 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή του Φαλήρου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 850 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 78 τμ στην περιοχή της Τριανδρίας, επιπλωμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 820 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 70 τμ στην Αγία Τριάδα, ανακαινισμένο, με δυο δωμάτια, νοικιάζεται 650 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 70 τμ, κατασκευής του 1961, με δυο δωμάτια, στο ιστορικό κέντρο, νοικιάζεται 650 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 80 τμ στην περιοχή της Μαρτίου, νοικιάζεται 800 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 70 τμ στην Αγίου Δημητρίου, νοικιάζεται 650 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή της Χαριλάου, με έτος κατασκευής το 1977, νοικιάζεται 580 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 75 τμ στην περιοχή της Ξηροκρήνης, ανακαινισμένο το 2018, νοικιάζεται 500 ευρώ.