Συρρίκνωση ρευστότητας $1,7 τρισ.: Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα τραπεζική καταιγίδα όπως το 2008;

Είμαστε κοντά σε μια κρίση ρευστότητας ανάλογη αυτής που προηγήθηκε της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008;

Ο αναλυτής στρατηγικής της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοπειώντας ταυτόχρονα τους επενδυτές πως πολλοί διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική μείωση ρευστότητας που θα ξεπεράσει το 1 τρις. δολάρια, ενείνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με τη δημιουργία ύφεσης.

Ανάμεσα σε άλλα ο Κολάνοβιτς τόνισε πως «Η διευρυμένη ρευστότητα στις ΗΠΑ θα καταγράψει μείωση κατά $1,1 τρισεκατομμύρια από τώρα μέχρι τα τέλη του έτους, αυξάνοντας το φετινό σύνολο της μείωσης αυτής στα $1,7 τρισ. Σε ό,τι αφορά το ετήσιο επίπεδο, η μείωση αυτή πρόκειται για τη χειρότερη συρρίκνωση της ρευστότητας από την κρίση της κατάρρευσης της Lehman Brothers».

Ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μείωση της ρευστότητας είναι o εξορθολογισμός του ισολογισμού της Fed κατά 100 δις. μηνιαίως, η ενίσχυση των λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, δεδομένης και της συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αλλά και τη συνεχιζόμενη μεταβολή της ρευστότητας από τις καταθέσεις στις τράπεζες των ΗΠΑ προς διάφορα funds χρηματαγορών.

Θα πρέπει βέβαια να θεωρείται αδύνατη  η εξισορρόπηση της μείωσης ρευστότητας στις ΗΠΑ, με τη γενικότερη πορεία μακροοικονομικών του πλανήτη. Ο Κολάνοβιτς υπογράμμισε πως «η ρευστότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί κατά 1 τρισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ αναμένεται ωρίμανση χρέους ύψους 477 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει τις συνθήκες ρευστότητας».

Παράλληλα, ο Κολάνοβιτς λέει πως «το πρόσφατο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις μετοχές τεχνολογίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης έχει χαρακτηριστικά φούσκας. Ο αναλυτής επεσήμανε πως, σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας, οι μετοχές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης σε σχέση με τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης.

Η γενική ελπίδα πως τα χειρότερα πέρασαν είναι πιθανό πως θα αποδειχθεί φρούδα αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί και επηρεάζει τις αγορές με χρονοκαθυστέρηση, ενώ ορισμένοι υποστηρικτικοί πυλώνες της οικονομίας όπως οι αυξημένες αποταμιεύσεις και τα θετικά εταιρικά κέρδη, περιορίζονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι μετοχές θα καταγράψουν μείωση δεδομένης της γενικότερης μακροοικονομικής κατάστασης το β’ εξάμηνο του έτους».