Λίγες ώρες πριν τελειώσουν όλα: Οι φωτογραφίες απ' το εσωτερικό του χαμένου υποβρυχίου κόβουν την ανάσα
Βρείτε μας στο

Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος υποθερμίας που αντιμετωπίζει το πλήρωμα του υποβρυχίου “Titan” που εξαφανίστηκε, ενώ είχε ξεκινήσει για να εξερευνήσει το ναυάγιο του Τιτανικού, στον Ατλαντικό Ωκεανό, το πρωί της Κυριακής, 18 Ιουνίου.

Σημειώνεται, ότι στο πλήρωμα του υποβρυχίου, επιβαίνουν κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ και ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Ντάουντ, και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν Ντάουντ.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκάλο, ωκεανογράφο και ανώτερο σύμβουλο του RMS Titanic, ο οποίος μίλησε στο CNN «Το κρύο εκεί κάτω είναι λίγο πάνω από το μηδέν – κινδυνεύουν με υποθερμία», ενώ συμπλήρωσε πως το υποβρύχιο «βρίσκεται ακόμη στον πυθμένα, επειδή στα βάθη του ωκεανού το κρύο είναι λίγο πάνω από το μηδέν».

Σημειώνεται πως οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη με τα σωστικά συνεργεία τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τον Καναδά να κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Το τελευταίο σήμα του σκάφους δόθηκε ενώ βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το οξυγόνο που διαθέτει το σκάφος αρκεί για το πλήρωμα μέχρι την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Αγγλίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια των ερευνών ανιχνεύθηκαν ήχοι από τον βυθό, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες σε τεχνολογία βαθέων υδάτων λένε πως είναι δύσκολο να καθορίσουν με σαφήνεια την προέλευση των ήχων που ανίχνευσαν  τα σόναρ καναδικού αεροσκάφους, που συμμετέχει στις έρευνες.

Όπως  σημειώνουν οι ειδικοί στο BBC, «πιθανώς οι ήχοι αυτοί να ήταν κοφτοί, οξείς, σχετικά υψηλής συχνότητας, σαν να προκύπτουν από χτύπημα μεταλλικού ή σκληρού αντικειμένου πάνω στο τιτάνιο της κάψουλας – στο σενάριο που κάποιος από τους πέντε επιβάτες χτυπούσε τα τοιχώματα του βαθυσκάφους με κάποιο αντικείμενο ώστε να γίνουν αντιληπτοί από τις ομάδες έρευνες που υποθέτουν πως τους αναζητούν».

Το χρονικό

Το υποβρύχιο, είχε αρχίσει την κατάδυση γύρω στις 4 π.μ. της Κυριακής και μετέφερε το πενταμελές πλήρωμα σε βάθος 3.810 μέτρων, στο πλαίσιο της ξενάγησής του στο ναυάγιο του Τιτανικού, με το κόστος για κάθε επιβάτη να ανέρχεται στα 250.000 δολάρια.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Στη συνέχεια, μια ώρα και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, η επικοινωνία με το μητρικό  σκάφος του υποβρυχίου “MV Polar Prince”  χάθηκε, ενώ έκτοτε έχει αρχίσει μια μάχη ενάντια στον χρόνο ώστε να μην τελειώσει το οξυγόνο στην καμπίνα του υποβρυχίου.

Πιθανόν να έχει κολλήσει στο ναυάγιο του Τιτανικού

Σύμφωνα με όσα είπαν οι διασώστες που συμμετέχουν στις έρευνες, το υποβρύχιο είναι πιθανό να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού. Ένας ακόμη κίνδυνος που φοβούνται οι ειδικοί, είναι το ενδεχόμενο, λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο μπορεί να βρίσκεται το υποβρύχιο, να μην μπορεί να το προσεγγίσει άλλο επανδρωμένο υποβρύχιο διάσωσης του ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος αυτών των υποβρυχίων είναι μικρότερο.

Δύσκολες οι συνθήκες επιβίωσης

Όπως περιέγραψε ο Γκαλό, οι συνθήκες επιβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς σε τέτοια βάθη δεν υπάρχει καθόλου φως, ενώ και η πίεση του νερού είναι πολύ μεγάλη. «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη – Χωρίς ήλιο, κρύο και με υψηλή πίεση». Τέλος, ο Γκάλο δήλωσε ότι «όταν εντοπιστεί το υποβρύχιο, το πλήρωμα διάσωσης θα δυσκολευθεί να διασώσει όσους βρίσκονται στο σκάφος».