Δεν δίνει υψηλό πυρετό: Αυτά είναι τα 4 πρώτα συμπτώματα της «Κράκεν» που φωνάζουν ότι νοσείς
Βρείτε μας στο

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν κολλήσει! Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση και να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους να μοιάζουν άτρωτοι απέναντι στον covid.

Αρχικά οι επιστήμονες τονίζουν το υψηλής πιθανότητας ενδεχόμενο πολλοί συμπολίτες μας απλά να μην βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοϊό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν προσβλήθηκαν από αυτόν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ίσως να ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί ενώ άλλοι ίσως να είχαν τόσο ήπια συμπτώματα, όμοια με αυτά κάποιας άλλης ίωσης ή λοίμωξης, την οποία μπορεί να μην παρατήρησαν καν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης εντάσσεται και η συχνότητα των τεστ.

Με λίγα λόγια, σε όσο λιγότερα τεστ υποβάλλεται κανείς, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθεί θετικός, ειδικά εάν δεν νιώθει άρρωστος. Σύμφωνα μάλιστα με μια συγκεντρωτική μελέτη στο τέλος του 2021 το 40% των επιβεβαιωμένων μολύνσεων δεν είχε συμπτώματα την περίοδο ανίχνευσης των κρουσμάτων.

Πέρα όμως από αυτούς, όντως ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων συνεχίζουν να μην κολλάνε covid, την ίδια ώρα που άλλοι έχουν περάσει σχεδόν από κάθε μετάλλαξη. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ομάδα αίματος Ο. Σύμφωνα με την έρευνα του δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σημαντικό ρόλο στο ποιοι θα κολλήσουν και ποιοι όχι παίζει και η ομάδα αίματος του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν.

Αποδεικνύεται ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό. «Καταδεικνύουμε ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», σημειώνει ο κ. Στόουελ.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το στέλεχος Omicron είχε ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α σε σχέση με τον αρχικό ιό:

«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής. Ο καθηγητής σημειώνει ασφαλώς ότι παρότι όσοι έχουν ομάδα Ο είναι πιο δύσκολο να νοσήσουν δεν θα πρέπει να αδιαφορούν για τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον ιό.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)