Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: Η πιο νόστιμη πίτσα του κόσμου «πεθαίνει»…
Βρείτε μας στο

Κάτι το πρωτοφανές συμβαίνει στη Νέα Υόρκη μιας και οι πιτσαρίες που λειτουργούν με ξυλόφουρνους, είναι αναγκασμένες να κλείσουν επειδή σύμφωνα με τις Αρχές επιτείνουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα καταστήματα οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και άλλων βλαβερών σωματιδίων που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία της καύσης, σε ποσοστό 75%. Έτσι όσα καταστήματα λειτουργούν με φούρνους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πριν τον Μάιο του 2016, είναι αναγκασμένα να εφοδιαστούν με συσκευές οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.  Η προμήθεια όμως των εν λόγω συσκευών, μπορεί να φτάσει έως και τα 20.000 δολάρια γεγονός που καθιστά την εγκατάστασή τους ασύμφορη. Επιπλέον, η εγκατάσταση των εν λόγω συσκευών δεν είναι πάντα εφικτή.

Σε περίπτωση που το ποσοστό του 75% της μείωσης δεν μπορεί να επιτευχθεί, το εστιατόριο πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 25%. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, το εστιατόριο μπορεί να ζητήσει εξαίρεση αλλά μόνο με σοβαρή δικαιολογία.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες Αρχές της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται πως οι φούρνοι που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη ξύλα ή κάρβουνα, αποτελούν τους χειρότερους ρυπαντές για το περιβάλλον, ενώ τονίζουν πως αποτελεί  ζήτημα «κοινής λογικής» ο περιορισμός των εκπομπών τους. Επίσης, ισχυρίζονται πως σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη τα καταστήματα που πρόκειται να επηρεαστούν, θα είναι λιγότερα από 100.

Οι ιδιοκτήτες, από την άλλη πλευρά, εξηγούν πως οι συγκεκριμένες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, καθώς θα επηρεαστεί η ποιότητα και η γεύση της πίτσας. Συγκεκριμένα όπως λένε, στη New York Post, η καμινάδα και το ρεύμα αέρα,  δημιουργούν τις συνθήκες που κάνουν την πίτσα τέλεια. «Είναι επιστήμη και τέχνη μαζί», ενώ διερωτώνται «αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν το περιβάλλον μερικοί φούρνοι με ξύλα».