Τα «αθάνατα» αεροπλάνα: Ο λόγος που η Ελλάδα έχει να αγοράσει καναντέρ από το 2004 δεν είναι οικονομικός
Βρείτε μας στο

Θρήνος επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, για το χαμό των δυο χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας που σκοτώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, επιχειρώντας να σβήσουν την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή στην Κάρυστο.  Οι δυο χειριστές 34 και 27 ετών αντίστοιχα επιχειρούσαν με ένα Canadair CL-215, όταν μετά από τη ρίψη που έκαναν στη φωτιά, αποκολήθηκε ο δεξιός πλωτήρας του αεροσκάφους με αποτέλεσμα αμέσως να πάρει μεγάλη δεξιά κλίση και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να συντριβεί.

Ωστόσο, το περιστατικό δεν είναι το πρώτο που συνέβη στη χώρα μας, καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει και άλλους ιπταμένους σε αντίστοιχα δυστυχήματα. Μόνο δυο φορές οι χειριστές έχουν κατορθώσει να κάνουν αναγκαστική προσγείωση του Canadair και να σωθούν.

Μια από αυτές ήταν το 2016, όπου ένα παρόμοιο αεροσκάφος επιχειρούσε στη φωτιά που είχε ξεσπάσει τότε στα Σουρτά Βοιωτιάς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, ο ένας από τους δυο κινητήρες πήρε φωτιά, για άγνωστη αιτία.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί και αυτό από τη βάση της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο, όπως και το χθεσινό αεροσκάφος. Οι έμπειροι χειριστές του Canadair, μόλις διαπίστωσαν τη φωτιά που είχε ξεσπάσει, διατήρησαν την ψυχραιμία τους και προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αρχικά, όπως γίνεται σε περίπτωση φωτιάς, έθεσαν τον κινητήρα εκτός λειτουργίας, αλλά η φωτιά συνέχισε, έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Πράγματι,  κατόρθωσαν να κάνουν μια πολύ δύσκολη αναγκαστική προσγείωση κοντά στο χωριό Στεφάνη, πλησίον της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν αμέσως στο σημείο, κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος χωρίς σοβαρά τραύματα και στη συνέχεια ακολούθησε έκρηξη, ευτυχώς όμως οι πιλότοι διασώθηκαν.

Παρόλο που ο ένας εκ των δυο χειριστών είχε ενοχλήσεις στη μέση από τις αναταράξεις κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Ωστόσο, δυστυχώς εχθές οι χειριστές του Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)