Ναι, εγώ έβαλα τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη...
Βρείτε μας στο

Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να ακουμπά σε πολλές περιοχές ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου. 

Τι σημαίνει όμως η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα όλο και πιο θερμά καλοκαίρια αλλά και τη σταθερή παρουσία μαζικών πυρκαγιών σχεδόν κάθε καλοκαίρι;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η Ελλάδα μπορεί στο άμεσο μέλλον να δοκιμαστεί από το φαινόμενο της ερημοποίησης. Ερημοποίηση, είναι ένας τύπος υποβαθμίσεως της γης, κατά την οποία μια ήδη σχετικώς ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη, συνήθως χάνοντας σώματα νερού, βλάστηση και άγρια ζωή. Η ερημοποίηση προκαλείται από ποικίλους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερεκμετάλλευση του εδάφους εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαίωσε και ο  καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος τόνισε πως «Αν ξεσπάσει μια νέα πυρκαγιά φέτος, ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε άμεσα στην ερημοποίηση».

Η κλιματική κρίση συνεπικουρούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, εντείνει τη διάρκεια που μπορεί να διαρκέσει ένας καύσωνας στην περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στο άμεσο μέλλον, κάποιες περιοχές του πλανήτη να καταστούν μη κατοικήσιμες. Ήδη, κάποιες χώρες της Αφρικής όπως το Τσαντ ή το Σουδάν, δοκιμάζονται από τον καυτό αέρα της Σαχάρας. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε χώρες της Ευρώπης.

Ανάμεσα στις «υποψήφιες χώρες» της Ευρώπης είναι και η Ελλάδα, αφού οι θερμοκρασίες σταθερά αυξάνονται, ενώ αντίθετα οι βροχοπτώσεις μειώνονται. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκδηλώθηκαν δυο πυρκαγιές νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ μια τρίτη εκδηλώθηκε 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο αφού «Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΜΠ και ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής Κίμωνας Χατζημπίρος, πρότεινε κάποιες βραχυπρόθεσμες και κάποιες μακροπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα. Ο ίδιος σημείωσε πως «

ραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά στις υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. «Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες», δήλωσε ο ίδιος και τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι να βιώσουν ερημοποίηση περιοχές όπως η Αττική».