«Είμαι βέβαιη ότι υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη»: Μπορεί να ισχύει αυτό που υποστηρίζει επιστήμονας της NASA;
Βρείτε μας στο

Παρόλο που πριν από κάποια εκατομμύρια χρόνια, η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, του οποίου τα χαρακτηριστικά ήταν όμοια του πλανήτη μας, κάνοντας τον έτσι κατάλληλο για να φιλοξενήσει ζώντες οργανισμούς, ωστόσο σήμερα κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αφού οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Αφροδίτης αγγίζουν τους 475 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ατμόσφαιρα που την περικλείει είναι πυκνή και ιδιαίτερα όξινη.

Παρόλο που η Αφροδίτη προξένησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες, εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί πολλές ερευνητικές αποστολές καθώς και μελέτες οι οποίες μάλιστα έχουν αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Μάλιστα, η ιδέα για δημιουργία μόνιμων επανδρωμένων ερευνητικών σταθμών που θα είναι εγκατεστημένοι πάνω από τα πυκνά νέφη της Αφροδίτης, έχει ήδη πέσει στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Μισέλ Θάλερ, επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, δήλωσε πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα “The Sun” πως «Βλέπουμε πιθανά σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ποτέ δεν περίμενα την Αφροδίτη αλλά είναι  τώρα ένα μέρος όπου βλέπουμε κάτι στην ατμόσφαιρα που μοιάζει πολύ ότι θα μπορούσαν να παραχθούν από βακτήρια».

Επιπλέον, στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει τα τελευτάια χρόνια, εντάσσεται και αυτή σχετικά με το εάν τα σύννεφα της Αφροδίτης μπορούν να φιλοξενήσουν μικροβιακές μορφές ζωής οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν στο τοξικό περιβάλλον που υπάρχει εκεί. Σημειώνεται πως στο περιβάλλον της Αφροδίτης συναντώνται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θείο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα επικίνδυνα για την ύπαρξη ζωής στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Παπινό,  αστροβιολόγος στο University College London, πιστεύει ότι οι απόψεις της Μισέλ Θάλερ δεν μοιάζουν ρεαλιστικές. «Για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη ζωή, είναι απαραίτητο το υγρό νερό. Ως εκ τούτου, για να βρούμε εξωγήινη ζωή, πρέπει να βρούμε νερό σε υγρή μορφή και για να βρούμε απολιθωμένη εξωγήινη ζωή απαιτείται η αναζήτηση ιζηματογενών πετρωμάτων που συνδέονταν με το υγρό νερό στο παρελθόν.

Αυτό καθιστά μη ρεαλιστική τη συζήτηση για παρουσία της ζωής στην Αφροδίτη επειδή η επιφάνειά της είναι πολύ ζεστή αν και μπορεί να είχε υγρό νερό στο παρελθόν της. Ένα πρόβλημα με ένα πιθανό αρχείο απολιθωμάτων στην Αφροδίτη, ωστόσο, είναι η εκτεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία  φαίνεται να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια» υποστηρίζει.

Ωστόσο,  η Θάλερ και ο Παπινό συμφωνούν ότι οι πιθανότεροι κόσμοι να φιλοξενούν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα είναι τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου που διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)