Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει με τα Jumbo εν μέσω πανδημίας;
Βρείτε μας στο

Ανοιχτά για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία μίλησε ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων σχετικά με την έγκριση της διανομής μερίσματος.

Ο mr. Jumbo, όπως τον αποκαλούν, μίλησε για όσα πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε για τη νέα οικονομική πραγματικότητα που έχει προκύψει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε πως «Ενώ υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση αποπληθωρισμού διεθνώς στην Ελλάδα παραμένει μια έντονη κερδοσκοπική τάση» και συμπλήρωσε «Το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια να γεφυρώσουμε το εισόδημα του καταναλωτή με τις τιμές που καλείται να πληρώσει.

Όσο αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί εθνικό σκοπό – δηλαδή να μην κερδίσουμε σε βάρος του καταναλωτή – θα μπούμε σε μεγάλα προβλήματα. Τα βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Αντί σύνεσης επικρατεί στην αγορά το ποιος πρώτος θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή».

«Ρυθμοί παραπληγικού σαλιγκαριού»: Μήπως να δίναμε λίγη περισσότερη βαρύτητα στα όσα είπε ο Mr. Jumbo;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, η Jumbo συνεχίζει την προσπάθεια να γεφυρώσει τα εισοδήματα των καταναλωτών με τις τιμές της αγοράς. «Δεν είμαι φιλάνθρωπος επειδή μειώνω τις τιμές, αλλά πιστεύω στο πελατοκεντρικό μοντέλο, με την ισοπαλία υπέρ του καταναλωτή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης. Ο εργαζόμενος υποφέρει κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τον καταναλωτή, πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να κερδίζουμε εις βάρος του. Αν αυτό γίνει θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο επιχειρηματίας την παρομοίασε με «παραπληγικό σαλιγκάρι», όσον αφορά την επενδυτική προδιάθεση που υπάρχει, χτυπώντας έτσι καμπανάκια προς πάσα κατεύθυνση.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

«Η αγορά δεν μπορεί να δουλέψει έτσι. Είναι ανέντιμο ως προς τον καταναλωτή να μιλάμε για αύξηση καυσίμων και ενέργειας. Ο εργαζόμενος υποφέρει. Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος του εισοδήματος», εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Βακάκης, εφιστώντας την προσοχή πως «όταν η ψυχολογία στην αγορά είναι αρνητική, τότε πρέπει να παρέχεις περισσότερα στον καταναλωτή».

Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Βακάκης σημείωσε πως κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το μέλλον όσον αφορά την οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της Μυκόνου, ενώ τόνισε πως το μόνο που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας είναι να προνοεί, κάτι που αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα όπως είπε.

Άλλος ένας τομέας στον οποίο αναφέρθηκε ο Απόστολος Βακάκης, ήταν αυτός των υποδομών χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Τουρκία ως επιλογή πολλών για τις διακοπές τους πλέον.

Τέλος, ο Mr. Jumbo, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εμπλοκή της πολιτικής στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι αναγκαίο να παραμένει εκτός του πολιτικού παιχνιδιού, ενώ έθεσε ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.