Η χειρότερη χρονιά εδώ και μισό αιώνα: Καταλάβατε τώρα πώς «τσάκισε» την Ελλάδα η κλιματική αλλαγή;
Βρείτε μας στο

Οι συνέπειες της Κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται κάθε χρόνο όλο και πιο έντονα σε όλες της εκφάνσεις της ζωής μας. Φυσικά, ανεπηρέαστη δε θα μπορούσε να μείνει η οικονομική δραστηριότητα που σε πολλά επίπεδα οι επιπτώσεις είναι δραματικές.

Ένας τομέας που τα δυο τελευταία χρόνια έχει υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, είναι η οινοποιία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του “World Wine Production Outlook- OIV First Estimates”, που υπάγεται στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, «Μία από τις χώρες που δείχνει τη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση σε σχέση με το 2022 είναι η Ελλάδα, με αναμενόμενη παραγωγή κρασιού 1,1 mhl το 2023. Αυτή η ποσότητα συνιστά σημαντική μείωση όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι (-45%) αλλά και συγκρινόμενη με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (-50%).

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί στις έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη που προκάλεσαν ασθένειες των σταφυλιών (κυρίως περονόσπορος) και στις αυξημένες θερμοκρασίες και την ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες που επηρέασε έντονα τα αμπέλια».

Φυσικά, οι προβλέψεις της συγκεκριμένης έκθεσης δεν είναι δυσοίωνες μόνο για τη χώρα μας αλλά περιγράφει ένα σκοτεινό τοπίο στο οποίο βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης και του Νοτίου Ημισφαιρίου γενικότερα.

Η παραγωγή κρασιού υποχώρησε αισθητά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 χρόνων.

Τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης κυριολεκτικά προβληματίζουν αφού η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2023 υπολογίζεται μεταξύ 241,7 mhl και 246,6 mhl, δηλαδή μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με τον ήδη χαμηλό μέσο όρο του 2022. Ενώ το στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι παραπάνω πληροφορίες συλλέχθηκαν από 29 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2022. Η παραγωγή παρουσίασε τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από το 1961 στις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες και στα δυο ημισφαίρια.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι

Οι χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στο βόρειο ημισφαίριο είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία κατά την περίοδο της καλλιέργειας, ενώ στο νότιο ημισφαίριο εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία η Χιλή και η Νότια Αφρική οι οποίες κατέγραψαν μείωση της τάξεως από -10% έως και -30% σε ετήσια βάση.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν την Ευρώπη όπου παράγει το 61% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι ποσότητες κρασιού που πρόκειται να παραχθούν έως το τέλος του έτους πρόκειται να είναι μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το 2022 και κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνεται πως θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα της κλιματικής αλλαγής, αφού σημειώθηκαν ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ενώ σε κάποιες χώρες η άνοιξη ήταν ασυνήθιστα βροχερή με αποτέλεσμα την μυκητιακή πίεση, σε άλλες χώρες επικράτησε η έντονη ξηρασία που είχε σαν συνέπεια την καταπόνηση των αμπελώνων.

Χαρακτηριστικό της μείωσης της παραγωγής είναι πως μόνο οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης όπως Η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ρουμανία είχαν ευνοϊκες συνθήκες με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αύξηση της παραγωγής τους το 2023.