Βρείτε μας στο

Ένα μεγαλόπνοο έργο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024. Πρόκειται για τη γέφυρα που  θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, και εκτός των άλλων όπως είναι λογικό, αναμένεται να βελτιώσει και τις σχέσεις των δυο χωρών.

Σημειώνεται πως ήδη είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών, εντάσσεται και η οικοδόμηση της διασυνοριακής γέφυρας κατά μήκος του Έβρου. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, η κατασκευή της γέφυρας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η γέφυρα έχει ήδη ονομαστεί «γέφυρα φιλίας», και θα βρίσκεται στη συνοριακή ανάμεσα στους Κήπους Έβρου και στα Ύψαλα, λίγα μέτρα μακρυά από την ήδη υπάρχουσα γέφυρα που υπάρχει στην περιοχή.

Όσον αφορά τη μελέτη του έργου, την εκπονούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της «Εγνατία Οδός» ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της γέφυρας. Σύμφωνα με αυτά, Η νέα γέφυρα θα είναι καλωδιωτή “extradose”, τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 811 μέτρα, από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.Θα έχει δύο 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Ως έργο, είναι αυτονόητο ότι θα είναι πολύ σημαντικό αλλά και λειτουργικό, εκτός των υψηλών του συμβολισμών, αφού μετά την ολοκλήρωσή του, θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία διαμέσου του Πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη). Τα οικονομικά αφελή για τη χώρα μας θα είναι μεγάλα και άμεσα αφού θα επιτευχθεί η διασύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με έναν πανευρωπαϊκό διάδρομο.

30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»

Σημειώνεται πως η συζήτηση για τη συγκεκριμένη γέφυρα δεν είναι πρόσφατη, αλλά υπάρχει στην κοινή ατζέντα των δυο χωρών επί πολλά χρόνια. Κομβική ημερομηνία για να μπει στο προσκήνιο όμως η κατασκευή της γέφυρας είναι η 26η Ιανουαρίου 2013, όπου υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων».