Το επίθετό μας είναι ένα χαρακτηριστικό που μας ακολουθεί σχεδόν από τη γέννησή μας. Προηγείται μάλιστα του μικρού μας ονόματος. Θα μας ακολουθεί στα επίσημα χαρτιά μέχρι τον θάνατό μας.
Πολλοί από εμάς έχουμε επίθετα με ελληνική ρίζα που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τί σημαίνουν ή από ποια λέξη προέρχονται. Κάποιοι άλλοι όμως, στο πέρασμα των γενεών, την ανάμειξη πολιτισμών και γλωσσών, απόκτησαν επίθετα που η ρίζα τους χάνεται σε άλλες γλώσσες. Κάποιες γειτονικών λαών, κάποιες μακρινών.
Ρίζες τουρκικές, λατινικές, περσικές, αραβικές, γαλλικές δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις στα επίθετά μας, τα οποία συπληρώθηκαν με μία ελληνική κατάληξη, έννοιες που ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Ο Αντρέας Καλαντζάκος στο βιβλίο του « Ονόματα, επώνυμα, παρατσούκλια» κάνει μία μεγάλη μελέτη για τη γλωσσολογία, την ερμηνεία, την ετυμολογία, τη μορφολογία και την προέλευση πάρα πολλών ελληνικών επιθέτων.
Εσύ γνωρίζεις τι σημαίνουν αρκετά από τα πασίγνωστα ελληνικά επίθετα; Επίθετα ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, των επιστημών, της πολιτικής.
Επίθετα που δεν μπορούσες να φανταστείς την ετυμολογία τους και τις ρίζες τους. Που σε κάποιες περιπτώσεις φανερώνουν πολλά για την καταγωγή μας.
Απάντησε στις 12 ερωτήσεις του κουίζ και ανακάλυψε το πόσο καλά γνωρίζεις τη σημασία αυτών των επιθέτων.