Κάτω από 9/10 αδικαιολόγητος: Θυμάσαι ποιος έβαλε αυτά τα 10 καλάθια που σημάδεψαν το ελληνικό μπάσκετ;

Το κομμάτι των αναμνήσεων έχει την ιδιαιτερότητα ότι αν καταφέρεις να θυμηθείς αυτό που θες, θυμάσαι και μερικά που είχες ξεχάσει. Στιγμές αστείες ή τραγελαφικές που δεν είχες καταφέρει να συγκρατήσεις μπροστά στη μνήμη σου. Είχαν όμως συνδεθεί με εκείνες που θυμόσουν και ανασύρθηκαν μαζί τους. Με το ελληνικό μπάσκετ υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Για όλα τα μεγάλα καλάθια υπάρχουν φιγούρες και εικόνες που κάνουν ακόμα πιο έντονη τη βασική ανάμνηση. Όπως η ατάκα του Σκουντή στον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Ούτε με λοβοτομή δεν φεύγουν από τη μνήμη αυτές οι φωνές. Φυσικά η ουσία τους βρίσκεται στο ότι κρατούν καλά στο μυαλό μας στιγμές συγκίνησης. Στιγμές που σηκωθήκαμε από τον καναπέ, που μπορεί να σπάσαμε ποτήρια, τραπέζια, που τρομάξαμε τον 80χρονο παππού μας που τον είχε ψιλοπάρει στον καναπέ. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές θα βρεις στο κουίζ.

Τα μεγάλα καλάθια που καθόρισαν το ελληνικό μπάσκετ. Που το έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Όχι μόνο καλάθια που σήμαναν τρόπαια. Αλλά και εκείνα που ταυτίστηκαν με μια υπέρβαση. Μια μεγάλη ανατροπή ή μια νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο θεωρητικά ανώτερο.

Γι΄αυτό πιθανότατα δεν θα δεις το τρίποντο του Διαμαντίδη απέναντι στον Τζαγουάι. Ή αυτό του Πρίντεζη που έστειλε τον Ολυμπιακό στο Final-4 της Μαδρίτης. Ή τα πολλά του Σπανούλη, γιατί ακριβώς είναι πολλά. Δεν μπορείς να επιλέξεις.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ