Στο κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης: Το χρηματικό ποσό που παίρνουν τα κόμματα αν πιάσουν το 1,5%

Αν πηγαίνεις για «αρπαχτή» και λάβεις 85.000 ψήφους, μαγκιά σου...

Νέα Ελληνική Ορμή, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, η περίφημη «Ελλήνων Συνέλευσις» (!), οι «Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη, οι all-time classic Δημήτρης Κολλάτος και Δημοσθένης Βεργής, με το οικολογικό Ελληνικό και τους Έλληνες Οικολόγους αντίστοιχα (για ποιο λόγο δεν συνασπίζονται είναι η απορία…).

Αυτά είναι μόνο έξι από τα 40 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές, έχοντας πάρει ήδη το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο. Στην απέξω έμειναν άλλοι περήφανοι σχηματισμοί, όπως η… Υπερήφανη Ελεύθερη Ελλάδα, η Εθνεγερσία, η Απόφαση Ανάγκης, το Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας και η Διέξοδος Ελλάς.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και τώρα είναι προφανές ότι τα περισσότερα κόμματα κατεβαίνουν για το ονόρε, δύο για τη νίκη και άλλα 4-5 για το μίνιμουμ όριο του 3%, που δίνει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο (το ποσοστό αυτό είναι διαφορετικό ανά χώρα).

Υπάρχει όμως και μια τέταρτη κατηγορία κομμάτων, που προσβλέπει στο 1,5%, καθώς το ποσοστό αυτό, είτε στις Ευρωεκλογές, είτε στις εθνικές εκλογές εξασφαλίζει κρατική επιχορήγηση.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 το ΛΑ.ΟΣ. του Γιώργου Καρατζαφέρη έλαβε ποσοστό 2,69%. Δεκάεξι μήνες αργότερα, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στερήθηκε οριακά την είσοδο στη Βουλή, συγκεντρώνοντας το 2,87% των ψήφων. Και στις δύο περιπτώσεις ο αντικειμενικός στόχος δεν επιτεύχθηκε.

Αμφότερες οι παρατάξεις πέτυχαν όμως το μίνιμουμ ζητούμενο. Στις αρχές Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση, κατανεμήθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ στα πολιτικά κόμματα για το τρέχον έτος.

Πέραν των οχτώ που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κρατική επιχορήγηση έλαβαν και το ΛΑ.ΟΣ. και η ΛΑΕ. Το ύψος της ανήλθε σε 88.234 ευρώ. Τα 73.529 ευρώ εξ’ αυτών αφορά την τακτική χρηματοδότηση και τα 14.705 ευρώ τη χρηματοδότηση για… ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους!

Πριν εκφράσετε την (εύλογη) απορία για το τι… διάολο σημαίνει αυτό, να σας πούμε ότι το αντίστοιχο ποσό για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 820.386 ευρώ και για τη ΝΔ 663.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα…

Κοντολογίς η επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ποσοστό του 1,5% είναι κοντά στα 90.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό που έχασαν στο «τσακ» οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» στις Ευρωεκλογές του 2014. Ο πολιτικός σχηματισμός του Γιώργου Χατζημαρκάκη έλαβε 82.381 ψήφους, ήτοι το 1,44% του εκλογικού σώματος.

Για το 1,5% απαιτούνται περίπου 85.000 ψήφοι, ανάλογα βέβαια και με το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες. Που σημαίνει περίπου 1000 ευρώ επιχορήγηση για κάθε ψήφο. Δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά δεν είναι και μεγάλο, όταν για να αποσπάσεις 85.000 ψήφους θα πρέπει να δαπανήσεις ένα εξίσου σεβαστό ποσό.

Εκτός και αν μιλάμε για κάποια «αρπαχτή», που θα σου επιτρέψει ακόμα και χωρίς διαφήμιση να πιάσεις το όριο του 1,5%. Ποιος όμως μπορεί να ευελπιστεί σε ένα τέτοιο νούμερο χωρίς να δαπανήσει για το marketing, όταν ακόμα και ο Δημήτρης Κολλάτος γύρισε δεκάλεπτο τηλεοπτικό σποτ για να φτερνιστεί, να χασμουργηθεί και να το (ξανα)ρίξει στη βαθυστόχαστη μελέτη;

https://www.youtube.com/watch?v=IXlkkUtkrDY