Από του πρώτους μήνες του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε, ναι μεν τηρεί τις ισορροπίες με όλες τις τάσεις του κόμματος και επικρίθηκε ήδη ως πολυπληθές, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στερείται «φρεσκάδας» και έντονου τεχνοκρατικού στοιχείου.
Ασφαλώς φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού, ο οποίος σε επίπεδο προθέσεων τουλάχιστον έδωσε το έναυσμα για ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αναχρονισμό και την κρατικοδίατη λογική που έχουν «βαλτώσει» επί δεκαετίες τον τόπο.
Ενδεικτικό είναι ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ’ αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια να γυρίσει η χώρα σελίδα.
Τρία από αυτά θα λέγαμε ότι αποτελούν προσωπικά «στοιχήματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως τα βαριά χαρτιά που έριξε στο τραπέζι για να δείξει στους υπόλοιπους παίκτες (αρχής γενομένης από τους δικούς του) ότι το παιχνίδι παίζεται πλέον αλλιώς.
Πιθανότατα δεν ήταν καθόλου εύκολο και για τους ίδιους να πειστούν να εγκαταλείψουν την απόλυτα επιτυχημένη καριέρα τους για να εμπλακούν σε μια διαδικασία, η επιτυχία της οποίας δεν είναι καθόλου απίθανο (Ελλάδα γαρ…), να απειλείται διαρκώς από… συντροφικά μαχαιρώματα.
Για τους καλά γνωρίζοντες η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκης δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά για το ευρύ κοινό είναι πρωτόγνωρο να αναλαμβάνει ένας 36χρονος υπουργός επικρατείας. Ο Μανιάτης τεχνοκράτης, που ανέλαβε παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ο άνθρωπος που θα επιχειρήσει να «σκοτώσει» το τέρας της γραφειοκρατίας.
Μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακολούθως έκανε μάστερ σε δύο από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, το Χάρβαρντ (Δημόσια Πολιτική) και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (το περίφημο ΜΙΤ), με σπουδές στην Τεχνολογική Πολιτική και ειδίκευση στην πληροφορική και τη δημόσια διοίκηση.
Είναι καθηγητής στο Athens Tech College και διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Θεωρείται ειδικός στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έχει ήδη σχηματίσει ένα επιτελείο Ελλήνων και ξένων ειδικών για την εφαρμογή ενός σχεδίου για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με πρώτο στόχο, εντός τετραετίας, η Ελλάδα να έχει προσεγγίσει τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ψηφιακές επιδόσεις.
Δεν είναι πάντως άπειρος στην πολιτική. Υπήρξε το νεότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου και με απόφασή του τοποθετήθηκε επικεφαλής στη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών το 2012. Το 2009 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Νεολαίας, έναν οργανισμό που υλοποιούσε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Διατέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT), ενώ το 2014 υπήρξε μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Άμεσος συνεργάτης του Πιερρακάκη, ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος ψηφιακής στρατηγικής, θα είναι ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος πριν από δύο μήνες παραιτήθηκε από την Google, εν αναμονή του επωμισμού των νέων καθηκόντων του! Ο κ. Ζαριφόπουλος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παράλληλα απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Kellogg School of Management.
Ξεκίνησε να εργάζεται για τον αμερικανικό κολοσσό, Seagate, ο οποίος αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων στον κόσμο. Ακολούθως εργάστηκε στα κεντρικά της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας, στο Σκοτς Βάλεϊ της Καλιφόρνια, από το 1993 και για πέντε συναπτά χρόνια. Επέστρεψε στην Ευρώπη και εργάστηκε για την McKinsey σε Λονδίνο και Αθήνα από το 2000 ως και το 2005.
Τα επόμενα τρία χρόνια ανέλαβε υπεύθυνος καταστήματος στα IKEA της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε γενικός διευθυντής της εταιρείας ρούχων GAP στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Κύπρο.
Το 2012 ξεκίνησε να εργάζεται για την Goolge, ως Industry Head σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, για να μεταπηδήσει στο πόστο του γενικού διευθυντή της Google στις ίδιες χώρες ως τον Δεκέμβριο του 2017.
Τον Απρίλιο ανέλαβε περιφερειακός διευθυντής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Google, πόστο ωστόσο που εγκατέλειψε για αφοσιωθεί στο κυβερνητικό του έργο.
Ο Γεράσιμος Θωμάς ήταν πράγματι μία από τις εκπλήξης του κυβερνητικού σχήματος. Με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και τη διοίκηση επιχειρήσεων, ο νέος υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου Χοακίν Αλμούνια.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, ο Κεφαλονίτης τεχνοκράτης είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).
Θεωρείται άριστος γνώστης των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για το μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση της μακροχρόνιας στρατηγικής της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας COP21 και της ενεργειακής μετάβασης ενώ ταυτόχρονα είναι ένθερμος θιασώτης της ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς ενέργειας της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό έχει εργαστεί για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής που ενισχύουν την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας και την ενεργειακή διαφοροποίηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
«Δε βρίσκω λόγο γιατί να μη γίνει η Ελλάδα ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά από το βήμα του Athens Energy Forum 2017 και πλέον είναι αυτός που αναλαμβάνει το έργο να γίνει πράξη αυτός ο ηγετικός ρόλος.